Zomer in Kriterion

ELKE WOENSDAGAVOND IN DE ZOMERVAKANTIE

Filmliefhebbers, treurt niet. Ook in de op filmgebied toch vaak wat luwe zomer proberen we het jullie naar de zin te maken: elke woensdag in de zomervakantie biedt Kriterion jullie een speciale filmavond aan! Het gaat om een tiental thema-zomeravonden, waarbij iedere avond georganiseerd wordt door een medewerker van Kriterion, die een door hem of haar geliefd thema en daarbij horende films heeft uitgekozen. Kom dus in de zomer iedere woensdag bij ons afkoelen en genieten van de filmzomer!

Kriterion zomeravond: Une ville, deux visages

WOENSDAG 4 JULI | VANAF 19:00 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Parijs: de lichtstad van de liefde met haar kronkelige straatjes en verborgen pleintjes en op elke hoek een pittoresk café, maar ook een multiculturele mislukking vol segregatie met kansloze voorsteden die door politie met harde hand geregeerd worden. Weinig steden hebben twee zulke verschillende gezichten als de Franse hoofdstad. Het romantische beeld van Parijs wordt tijdens deze zomeravond vertegenwoordigd door Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, La Haine laat de harde werkelijkheid van de banlieus zien.

Kriterion zomeravond: La notte Italiana

WOENSDAG 11 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

La Notte Italiana: Een zwoele zomeravond vol Italiaanse klanken en geuren. Schuif aan tafel voor een goddelijke scroppino en culinaire hapjes en waan je in het zuidelijke paradijs waar la dolce vita een levenswijze is. De avond neemt je daarna mee naar La Grande Bellezza en Amarcord, twee echte Italiaanse filmklassiekers. Vieni?

Kriterion zomeravond: Drifters

WOENSDAG 25 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Dolende einzelgängers zijn geliefde hoofdpersonages. Geen wonder dus dat de films over eenzame, rondzwervende mannen niet op twee handen en twee voeten meer te tellen zijn. Tijdens deze zomeravond brengen we twee van onze favoriete drifters terug op het witte doek: Joe Buck uit Midnight Cowboy en Johnny uit Naked.

Kriterion zomeravond: Trash Films

WOENSDAG 1 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Trash films, low-budget films, b-movies: acteerwerk dat zo slecht is dat je er kippenvel van krijgt, special effects die je kleine broertje op zijn YouTube-kanaal nog beter weet te maken en verhaallijnen die nog voorspelbaarder zijn dan de Bouquet-romans bij de plaatselijke supermarkt. Ga lekker zitten en bereid je voor op het slechtste, want vanavond vertonen we straight from the bottom of the trashcan-films Samurai Cop en Birdemic: Shock and Terror. 

Kriterion zomeravond: Visual/Auditory

WOENSDAG 8 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Over film wordt wel gezegd dat deze bestaat uit 50% geluid is en 50% beeld, het is een audiovisueel medium. Maar tijdens deze zomeravond vertonen we twee experimentele films samen waarin dit evenwicht onderuit wordt gehaald. De ene film, Blue, rust volkomen op audio en de andere, Dog Star Man, moet het enkel hebben van beeld.

Kriterion zomeravond: Kinderkopjes

WOENSDAG 15 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Heb je als kind ooit willen ontsnappen aan je rare familie? Voelde je je onbegrepen door die grote monsters van mensen? Max uit Where The Wild Things Are en Ingemar uit My Life as a Dog ontsnappen beiden op hun eigen manier aan hun moeilijke families. Deze avond is een ode aan de fantasiewereld van kinderen en prachtige verbeeldingen hiervan in cinema.

Manathon: Wrestlemania Edition

WOENSDAG 22 AUGUSTUS | 19:30 | €0,-

*Ding-ding-ding* het is weer tijd voor je favoriete avond van het jaar: de MANATHON! Dé avond waarop we in Kriterion de échte mannelijkheid vieren (of er een beetje de draak mee steken)! Wat is er nou mannelijker dan woeste mannen in korte, strakke broekjes die elkaar op allerlei bizarre manieren te lijf gaan? Je raadt het al...De MANATHON 2018 staat in het teken van PRO WRESTLING!

Kriterion zomeravond: Original music by

WOENSDAG 29 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Film is, misschien wel meer dan ieder andere kunstvorm, gebaseerd op samenwerking. Bij de meeste films staan er tientallen koks in de keuken: van acteur tot decorontwerper en van scriptschrijver tot sound designer, bij de beste films komt het werk van al deze mensen in harmonie samen. Op woensdag 29 augustus focussen we ons op een van hen: de componist. We vertonen daarom Angel's Egg met een soundtrack van Yoshihiro Kanno, en The Adventures of Robin Hood met een soundtrack van Erich Wolfgang Korngold.

Kriterion zomeravond: Back to School Sleepover Party

WOENSDAG 5 SEPTEMBER | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Kriterion biedt jou, voor het serieuze leven weer gaat beginnen, de ultieme back 2 school-traktatie: de mogelijkheid om weer eens ouderwets een avondje makkelijke romcoms te kijken, een kussengevecht te houden en tot in de diepe uren te roddelen over je klasgenootjes. Op de Sleepover Movie Night vertonen we de tienerklassiekers Mean Girls en Clueless. O-M-G!