Zomeravond 5 juli: Zwoele zuidelijke zomeravond

WOENSDAG 5 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-
Hoewel het tegendeel vaak het geval is in ons koude kikkerlandje, associeert iedereen de zomer met lange, hete en zwoele nachten. Op 5 juli zal in Kriterion zo'n nacht plaatsvinden. De twee films Vicky Cristina Barcelona en Y tu mamá también laten de temperatuur in de bioscoopzaal stijgen tot nieuwe extremen. Er zullen tapas zijn, de sangria zal rijkelijk vloeien en als je geluk hebt kun je meedoen aan een lesje swingdansen! Dus trek je zuidelijke outfit aan en geef je over aan de hitte… 

Zomeravond 12 juli: Vodou

WOENSDAG 12 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Op 12 juli zal in Kriterion de Vodou-cultuur, die in de westerse wereld vaak geassocieerd wordt met zombies, voodoopoppen, zwarte magie en kwade geesten, in een breder perspectief worden geplaatst aan de hand van twee films en een foto-expositie van Pele Voncujovi. We draaien visueel verbluffende docudrama N - The Madness of Reason en voodoohorrorfilm The Serpent and the Rainbow.

Zomeravond 19 juli: Monty Python

WOENSDAG 19 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Deze zomeravond hebben we speciaal voor jou twee echte films van goden van de surreële comedy sketches Monty Python. Zonder twijfel hebben we gekozen voor Monty Python and The Holy Grail en natuurlijk Monty Python and The Lif- oh nee, And Now For Something Completely Different: een verzameling van sketches uit de eerste twee seizoenen van Monty Python’s Flying Circus. Ja, het is een echte Python-film, do not fear!

Zomeravond 26 juli: Claustrofobie

WOENSDAG 26 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Claustrofobie is één van de meest voorkomende fobieën. In Nederland alleen al krijgen duizenden mensen zwetende handen, knikkende knieën en een waas voor hun ogen als ze zich bevinden in een kleine, afgesloten ruimte. Voor deze mensen is de volgende zomeravond misschien iets minder geschikt. We vertonen namelijk twee thrillers waarin de hoofdpersonages zich in een wel erg benauwde situatie bevinden... In 127 Hours zit iemand klem tussen een rotswand, in Buried wordt iemand levend begraven.

Zomeravond 2 augustus: Manathon

WOENSDAG 2 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,-, PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Wie is hier nou de snackbar? Gij of ik? Ook dit jaar komt de beruchte MANATHON terug naar Kriterion. Een avond waarin we de draak steken met al het masculiene gedrag van de vent; met dit keer een versie van eigen bodem. Welke films tonen nou beter de doorsnee Nederlandse man dan New Kids Turbo en New Kids Nitro? Maak je harige borst maar nat voor geschreeuw met een zachte G, gabber en halve liters Schultenbrau. In voor een rustig avondje naar de film? Blijf dan liever thuis.

Zomeravond 9 augustus: Boeddhisme

WOENSDAG 9 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Op 9 augustus nodigen we jullie allemaal uit om op je innerlijke pauzeknop te drukken en in deze hectische tijden letterlijk verstilling op te zoeken door middel van een bezoek aan deze avond over Boeddhisme en de focus op ontwikkeling van de geest binnen deze religie. We vertonen in dit kader de overweldigende documentaire Samsara en epos Seven Years in Tibet.

Zomeravond 16 augustus: Poverty Row Cinema

WOENSDAG 16 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

De filmwereld wordt steeds meer één van hyperbolen, vooral wat geld betreft; een omzet van meer dan een miljard dollar is voor franchisefilms tegenwoordig de regel en van een budget van 150 miljoen dollar voor één film kijkt niemand meer op. Er zijn echter ook altijd filmmakers geweest die met minder geld het witte doek moesten vullen, en ter ere van hen organiseren we de Poverty Row Cinema-avond! We vertonen El Mariachi en Targets: grootse films met een klein budget.

Zomeravond 23 augustus: Let’s talk about sex, baby!

WOENSDAG 23 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER BLOK, COMBI-TICKET €15,-

Het vrouwelijk orgasme, beffen en squirten; in onze Westerse samenleving wordt er maar weinig over vrouwelijke seksualiteit gesproken. En dat is jammer. Hoewel iedereen rode oortjes lijkt te krijgen van het onderwerp wordt dit thema gelukkig niet door iedereen als taboe gezien. We stelden een programma samen van drie korte documentaires die verhalen vertellen over vrouwelijke seksualiteit in verschillende werelddelen; verteld door vrouwen en door mannen, met mythes en met persoonlijke ervaringen. Opdat er wordt nagesproken. Let’s talk about sex, baby!

Zomeravond 30 augustus: Sculpting in time: een ode aan Tarkovski

WOENSDAG 30 AUGUSTUS | VANAF 18:00 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Andrej Tarkovski is een van de meest invloedrijke filmmakers van de Sovjet-Unie geweest. Voor deze zomeravond hebben we twee titels voor je in petto : Solaris en Stalker. Tarkovski's zijn een lange zit, dus we zorgen voor eten van 17:30 tot 21:00 zodat je deze marathon met gevulde maag doorkomt!