MAANDAG 15 APRIL | 22:00 | €6,50

Regisseur Orson Welles

Cast Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider

Lengte 118 minuten

Jaar 1962

Taal Engels

Kafka-verfilming die volgens Orson Welles zelf de beste film was die hij ooit maakte. Over een onschuldige man (Anthony Perkins) die in een bureaucratische flipperkast belandt.

In een labyrint van kille flatgebouwen en claustrofobische kantoorruimtes tracht procuratiehouder Jozef K. zich te verdedigen; hij wordt verdacht van een niet nader gespecificeerde moord. In afwachting van zijn proces raakt Jozef K. betrokken bij een aantal verwarrende gebeurtenissen, die maken dat zijn onzekere situatie steeds meer de vorm van een nachtmerrie aanneemt. Welles weet het door Kafka opgeroepen gevoel van beklemming overtuigende te vertalen naar het witte doek en brengt de cast, onder wie Romy Schneider en Jeanne Moreau, tot grootste prestaties.

De Moderne Klassiekers van de maand april zijn gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid. Deze maand is geprogrammeerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Er is een combiticket beschikbaar die toegang geeft tot een vertoning uit de Moderne Klassieker: Kabbala-reeks en het Joods Cultureel Kwartier voor €12,50. Deze is hier verkrijgbaar.