De geschiedenis van Kriterion is sterk verbonden aan de Tweede Wereldoorlog. Het filmtheater werd in 1945 opgericht door verzetsstudenten in de Weesperbuurt, onderdeel van de toenmalige Amsterdamse Joodse buurt, direct na de oorlog. Daarom staan we elk jaar uitgebreid stil bij de herdenking op 4 mei en de viering van 5 mei. Dit jaar hebben we een programma opgesteld in de vorm van een wandelroute, een online screening en een expositie op onze voorgevel.

 

PROGRAMMA


Verzetswandeling

In het kader van 4 en 5 mei is er een wandelroute met audiotour gemaakt die verhalen deelt over de verzetsgeschiedenis van Kriterion. Deze wandelroute is onderdeel van het programma van het 4 en 5 mei comité. De audiotour zal bestaan uit korte fragmenten met de verhalen van mensen uit het verzet die verbonden zijn aan de ontstaansgeschiedenis van Kriterion. Klik hier om de audiotour direct op Soundcloud te luisteren.

Meer info →Online screening Landscapes of Resistance

In light of this year’s commemoration of the victims of WWII on May 4th and Liberation day on May 5th, Kriterion and Vitamine Cineville collaborated to show an online screening of Landscapes of Resistance between the 1st and the 9th of May. Everyone who owns a Cineville card will be able to view the movie on the Vitamine Cineville website in that period. Landscapes of Resistance sheds light on the story of Sofija Sonja Vujanovic, a 97-year-old woman who was one of the first female partisans in Yugoslavia. Her antifascist activities led to her imprisonment in Auschwitz. Sonja is one of the few who lives to tell the tale of resistance, one which is forever relevant and necessary.

Meer info →

View the online screening →Geveltentoonstelling

Op onze voorgevel, waar normaal gesproken de posters hangen, zijn dit jaar prints te zien van kunstenaar Stephan Keppel. In verschillende buurten in Amsterdam zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog met stencils of verf huisnummers aangebracht op de gevels van huizen. Waarschijnlijk waren de witte nummers op de gevels, zowel tijdens als vlak voor de oorlog, bedoeld voor het ‘blokhoofd’. Als verantwoordelijke voor het huizenblok kon hij zo gemakkelijker toezicht houden bij de handhaving van de verduisterings-verordeningen. Een deel van deze nummers is nog steeds te zien in het straatbeeld. De beelden zijn gemaakt door Keppel en onderdeel van zijn recentelijk afgeronde project Soft Copy Hard Copy over de stad Amsterdam.

Meer info →