Allemaal studenten!

Tot op de dag van vandaag vormt het concept van Kriterion een unicum in Nederland en zover ons bekend in de wereld: een non-hiërarchisch bedrijf dat volledig door studenten wordt gerund. Iedereen heeft er dezelfde aanstelling, managers kennen we niet. De organisatiestructuur is direct democratisch en dit zorgt elke dag opnieuw voor een aangename werksfeer en ruimte voor creativiteit. Filmtheater Kriterion heeft meerdere ‘zusjes’; projecten die vanuit dezelfde gedachte en op dezelfde manier opereren.

Studio K

Een bioscoop, een café-restaurant en een club, het liefst alle drie tegelijk. Dat is Studio/K. Zo’n vijftig fanatieke studenten zetten in een oude ambachtsschool aan het Timorplein iedere dag het grootste overdekte mini-festival van Amsterdam neer. Van films opzetten tot biertjes tappen en van inkoop tot begrotingen maken; bij Studio/K wordt ook alles gedaan door studenten.

   WEBSite studio/k
‘Skek

Skek is een eetcafé dat volledig gerund wordt door studenten. Dit betekent dus dat ze eigen baas zijn! Om dit in goede banen te leiden, heeft iedereen naast zijn horecataken, ook een aantal organisatorische taken. Zo is de tekst die je nu leest geschreven door twee ‘Skekkers in de Kapiteinskamer boven de bar… Het belangrijkste voor ‘Skek is dat ze een plek creëren waar nog generaties studenten een kans krijgen om een bedrijf te leren runnen.

   website ‘skek

De Uitkijk

De Uitkijk, het romantische filmtheater in het hart van Amsterdam, biedt films met karakter. Het historische pand aan de Prinsengracht is al jaren een speciale plek waar mensen met hart voor film en cultuur samenkomen. In hun stijlvolle foyer waan je je geheel in de jaren ’20 en kan men genieten van een kopje koffie en de persoonlijke bediening van de studenten die dit theater zelf beheren.

  website de uitkijk

Tankstation Kriterion

Tanstation Kriterion is het het meest bijzondere pompstation van Nederland; een benzinestation volledig gerund door studenten!

  website tankstation kriterion
Oppascentrale Kriterion

Kriterion let op de kleintjes! Stichting Oppascentrale Kriterion is opgericht in 1949 en verzorgt sindsdien oppasaanvragen in Amsterdam en de directe omgeving. Alle oppassen in dienst van de oppascentrale zijn student en hebben veel ervaring met oppassen op kinderen van alle leeftijden, inclusief baby’s. Oppassen worden geworven en zorgvuldig gescreend door het bestuur van de Oppascentrale.
Het bestuur past zelf ook met regelmaat op en zorgt ervoor dat alles op het kantoor soepel verloopt en zowel oppas als ouder tevreden is.

  website oppascentrale kriterion

Young Urban Achievers

YUA heeft in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, in samenwerking met lokale jongeren een studenten bioscoop opgezet naar het Amsterdamse Kriterion model. Het concept is simpel: ze zetten een onafhankelijk cultureel podium op en creëren tegelijkertijd banen voor jongeren. Na het succes met Kriterion Sarajevo is YUA nu aan de slag gegaan in Mitrovica, Monrovia en Belgrado.

   website yua