WOENSDAG 17 JULI IN KRITERION | COMBI-TICKET: €15,-

Van heinde en verre stroomden mensen dit voorjaar de Amsterdamse kroegen binnen. Kopstootjes vlogen over menig bar, mannen en vrouwen vlogen elkaar in de armen, volwassen voelden zich weer kind en kinderen maakten herinneringen voor het leven. Zelfs Kriterion moest (en wilde) eraan geloven en werd om de paar weken omgetoverd tot kantine. Een rood-witte oceaan brulde, juichte, bloedde, zweette en traande. Dat belachelijke miljoenenbal bleek toch zo stom nog niet; voetbal verbindt. Vanavond, een ode aan het spelletje dat zoveel verschillende dingen kan betekenen.

Voetbal is Oorlog

19:30 | Escape to Victory (1981) van John Huston

Altijd al Sylvester Stallone willen zien acteren naast Max von Sydow, terwijl Michael Caine een team van krijgsgevangenen aanvoert tegen de All-Stars van Nazi-Duitsland?. Deze absurditeiten vormen samen een even ludiek, als spannend plot dat de belangen van een potje voetbal plaatst binnen de verschrikkelijke omstandigheden in een concentratiekamp en een letterlijke zaak van leven of dood en besprenkelt.

Voetbal is Religie

21:45 | Shaolin Soccer (2001) van Stephen Chow

Grenzeloze loyaliteit, luidkeelse leuzen, bijgelovige rituelen, corrupte geldzaken en homofobie: voetbal is net religie. In Shaolin Soccer vindt een club buitenbeentjes letterlijk het geloof in eigen kunnen door de doctrine van de eeuwenoude Shaolin Tempel streng te volgen. De kracht van geloven en de kunst van het voetbal waren zelden zo verstrengeld.

Deze avond is onderdeel van de reeks: Zomer in Kriterion. Elke woensdagavond in de zomer één thema met twee bijpassende films. Kijk voor meer informatie over het programma op: Zomeravonden in Kriterion 2019.