NU TE ZIEN

Regisseur Alex Gibney

Lengte 114 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Alex Gibney probeert in Zero Days de herkomst van het computervirus Stuxnet te achterhalen. Dit virus, dat in 2010 werd verspreid, liet geen enkele computer die het infiltreerde onbeschadigd. Naarmate Gibney’s onderzoek vordert komt hij erachter dat Stuxnet niet zomaar een virus is, maar een wapen dat gebruikt werd in een cyberoorlog waarbij de Verenigde Staten, Engeland, Israël en Iran betrokken zijn.

Een documentaire over een computervirus is niet een omschrijving die bij veel mensen hun bloed sneller zal doen stromen, maar tijdens Zero Days zit je op het puntje van je stoel. Vanaf de eerste minuten, waarin iemand met onherkenbaar vervormde stem over gereconstrueerde beelden van een aanslag in Iran heen praat, is de spanning in de film duidelijk merkbaar.

Gibney, bij het grote publiek bekend van de documentaire Going Clear over de altijd geheimzinnige Scientology-gemeenschap, weet ook met Zero Days de kijker weer te schokken. Hij geeft ons een inkijkje in de harde wereld van software. Een wereld waar wij misschien niet dagelijks bij stil staan, maar waarin één ‘worm’ een heel land plat zou kunnen leggen. Stuxnet is zo’n computerworm, en niet de minste. Het werd ontwikkeld door de Israëlische en Amerikaanse veiligheidsdiensten als middel om Iran’s nucleaire programma te saboteren. Hoewel Israël en de Verenigde Staten blijven ontkennen hier iets van te weten wijst al het bewijs in hun richting. Gibney ondervraagt een berg aan ‘officials’, directieleden van veiligheidsmaatschappijen en computerexperts, maar al snel wordt duidelijk dat een enorme, ondoordringbare mist van geheimhouding om Stuxnet heen hangt. Ondanks de kleine beetjes aan informatie waar Gibney het mee moet doen stuit hij door zijn onderzoek naar Stuxnet op een veel groter en meer substantieel probleem: dat van cyberoorlog op globaal niveau en de gevolgen die een dergelijke oorlog kan hebben. Infrastructuren van hele landen kunnen gehackt worden en zo duizenden burgers het leven kosten. En het zijn nu juist deze argeloze burgers die deze film moeten zien. Zero Days maakt je bewust van een nieuwe, duistere en dystopische online wereld die de komende jaren alleen maar in invloed zal toenemen. De documentaire mag dan even makkelijk wegkijken als een spionagethriller, hij laat je verbouwereerd achter. Toch maar even je virusscanner checken…

zero_days_93010015_st_3_s-low
zero_days_93010015_st_8_s-low
zero_days_93010015_st_6_s-low