15, 22 & 29 MEI IN KRITERION

Dwalende ridders aan de zijdes van beschaving, gedreven door een gedragscode die rechtvaardigheid en individuele vrijheid voorop stelt, bijgestaan door het bovennatuurlijk vermogen de wetten van Newton te trotseren. Wuxia (letterlijke vertaling: krijgshaftige held) vindt haar oorsprong als een stijl in oud-Chinese literaire fictie, die door eeuwen van tradities en mythes inmiddels wereldwijde bekendheid heeft verworven met haar uitlaat in cinema. Hoewel de wuxia film wat grond deelt met de alom bekende kung-fu film, onderscheidt de wuxia zich door de fabelachtige elementen en haar voetstuk in Chinese mythologie: waar de Bruce Lees en Tony Jaas door middel van hand-to-hand combat het fysiek vermogen benadrukken, kenmerkt wuxia zich juist met het bovennatuurlijke, onwerkelijke luchtgevechten van zwaard en vuist, vaardigheden die veel verder reiken dan de grenzen van het menselijke kunnen en een dikke schep poetische romantiek.
Met Shadow brengt Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers) deze stroming opnieuw naar het grote doek, meer dan een decennium sinds zijn laatste wuxia epos, Curse Of The Golden Flower. Om deze cinematische wederkeer van meer volume te voorzien, richten wij de lens ook even op drie andere wuxia titels die het genre hebben kunnen definieren tot wat het nu is: Hero (2002), Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) en de godfather van wuxia film, A Touch Of Zen (1971).
PROGRAMMA
WOENSDAG 15 MEI | HERO (2002) | 19:00
Met Hero (2002) blies regisseur Zhang Yimou het wuxia-genre nieuw leven in. Speciaal voor de gelegenheid van de première van het historische martial arts-drama Shadow vertonen we Hero als double bill met Shadow op 15 mei. Double bill prijs: €15,- en lossevertoning: €6,50.
WOENSDAG 15 MEI | SHADOW | 21:30
Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers) brengt met zijn meesterwerk Shadow een bewerking van het klassieke epos over de Drie Koninkrijken. Met zijn diepe zwart-wittinten is de film duidelijk geïnspireerd door de klassieke Chinese schildertechniek met gewassen inkt en een nieuw hoogtepunt uit het rijke oeuvre van de Chinese grootmeester.
WOENSDAG 22 MEI | CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON (2000) | 21:30
Regisseur Ang Lee leverde met Crouching Tiger, Hidden Dragon een fantastisch episch verhaal waarin martial-arts, liefde en de oosterse cultuur centraal staan. De film is bekroond met vier Oscars.
WOENSDAG 29 MEI | A TOUCH OF ZEN (1971) | 21:30
Het in de veertiende eeuw tijdens de Ming-dynastie spelende A Touch of Zen is een ijkpunt voor de Chinese martial arts-film of wuxia pian en gold als inspiratiebron voor onder andere Crouching Tiger, Hidden Dragon en House of Flying Daggers.