20 JULI | 19:00

Regisseur Marwa Arsanios

Lengte 1u19

Taal Arabisch, Koerdisch

Ondertiteling Engels

Deze triologie van Marwa Arsanios weeft een intersectioneel pad door de strijd van vrouwen – op plaatsen als Noord-Syrië en Colombia – om het recht op het land op te eisen en weer in contact te komen met de natuur op een onbemiddelde manier.

Kan een vrouwenbeweging die zich op één lijn stelt met de natuur de vernietiging van de aarde afwenden? De camera van Marwa Arsanios documenteert het leven in een dorp in het noorden van Syrië – een commune die alleen door vrouwen wordt bewoond – en vestigt de aandacht op een alternatieve economie die op basis van andere regels werkt. Kan deze economie een alternatief bieden om te overleven in de wereld van vandaag?


Who’s Afraid of Ideology? (I, II, III) is onderdeel van de Zomeravond ‘Queer and Feminist Perspectives on Ecology’. Tijdens de zomer organiseert Kriterion iedere woensdag een thema-avond met twee aaneensluitende films. De andere film van dit thema is The Garden (1990) klik hier voor tickets.

Zomeravond: Queer and Feminist Perspectives on Ecology

Alle Zomeravonden in Kriterion

Who’s Afraid of Ideology Part I? (2017)

In haar film “Who is afraid of ideology? Part 1” (2017), verkent de kunstenaar structuren van zelfbestuur die zijn ontwikkeld door de communes van de Koerdische autonome vrouwenbeweging. Ze nam deel aan leesgroepen en workshops in de gemeenschap om de film te produceren, die zich richt op praktische kennis en arbeid die binnen de beweging worden doorgegeven: hoe een bijl te gebruiken, hoe vis te oogsten rekening houdend met hun levenscyclus, hoe te beslissen of een boom te kappen of te laten staan – praktijken die het individu “collectiviseren”. De formele strategieën die in de film worden gebruikt, zoals de scheiding van stem en beeld, leggen de constructie van de documentaire en de opzettelijke organisatie van informatie bloot. In tegenstelling tot veel andere films biedt Arsanios’ film niet de schijn van naadloze transparantie of een weergave van “hoe de dingen werkelijk zijn”.

Dit eerste deel uit de reeks komt uit 2017 en duurt 18 minuten.

UzMBFQBpZmZyLmZpb25hLW9ubGluZS5uZXQ0AGF0dGFjaG1lbnRzLzk2OGVhZmU5LWU4YzMtNDUxYS04YjJkLWQ3YWEwOGRjMjVh

Who’s Afraid of Ideology Part? II (2019)

“Wie is er bang voor ideologie? Part 2” (2019) en de bijbehorende installatie zetten haar onderzoek voort naar Jinwar, een dorp in het noorden van Syrië waar alleen vrouwen wonen, en breiden haar werk uit naar een landbouwcoöperatie dicht bij de Syrische grens in de Libanese Bekaa-vallei. De Libanese coöperatie heeft een informele, NGO-achtige structuur gecreëerd die een veilige ruimte is geworden voor Syrische vluchtelingenvrouwen. Door het prisma van deze twee gemeenschappen breidt de kunstenares haar onderzoek uit naar de manieren waarop de autonome beweging in Rojava zich het land na 2011 opnieuw heeft toegeëigend. Arsanios’ onderzoek naar feministische benaderingen van het organiseren van een gemeenschappelijk leven met de natuur en niet-menselijke soorten bekritiseert de top-down constructie van staats- en partij-ideologie en stelt een manier voor om de rol van de menselijke geest als de primaire actor in dit proces te decentraliseren.

Dit tweede deel uit de reeks komt uit 2019 en duurt 30 minuten.

get_event_image

Who’s Afraid of Ideology? Part III: Micro Resistances (2020)

Deel 3 Micro Resistancies speelt zich af in Tolimo, en richt zich op de voortdurende systemische oorlog die transnationale bedrijven voeren tegen het kleinste en meest essentiële element van het leven – het zaad

Dit derde deel uit de reeks komt uit 2020 en duurt 31 minuten.

UzMBFQBpZmZyLmZpb25hLW9ubGluZS5uZXQ0AGF0dGFjaG1lbnRzLzdkY2ZlMDdlLTdhZjEtNDA1NC04ZmZhLWFmZDMwYTQ2ZmJl