MAANDAG 4 DECEMBER | 22:00 | €5,-

 

Regisseur Alexander Mackendrick

Cast Basil Radford, Joan Greenwood, Catherine Lacey

Lengte 80 minuten

Jaar 1949

Taal Engels

Ondertiteling Geen

De bewoners van het fictieve Schotse eiland Todday merken tijdens de Tweede Wereldoorlog maar weinig van de rantsoenering, totdat de voorraad whisky op het eiland opraakt. Wanneer een vrachtschip met 50.000 vaten whisky voor de kust van het eiland strandt kunnen de bewoners de verleiding dan ook niet weerstaan en smokkelen ze de scheepslading stiekem aan wal. 

Alle bewoners van het ‘drooggelegde’ eiland beramen samen een plan om de enorme lading whisky onder de neus van de Engelse autoriteiten die op het eiland aanwezig zijn toch veilig aan land te krijgen. Kapitein Wagget van de Britse overheid is alleen ook niet van gisteren en er ontstaat een kat-en-muisspel tussen de kapitein en de eilandbewoners.

Whisky Galore! groeide vrij snel na haar uitkomst in 1949 al gauw uit tot internationaal succes; tot in de Verenigde Staten werd de film door critici warm onthaald. Tevens werd Whisky Galore! genomineerd voor een BAFTA en staat de film op nummer 24 op de lijst van de 100 beste films van de 20ste eeuw die werd samengesteld door het British Film Institute. De film werd in 2007 aangepast tot toneelstuk en in 2016 kwam een remake uit, die natuurlijk lang niet zo goed was als het origineel.

Whiskyproeverij i.s.m. Mac Mae | 20:00

December staat bij Kriterion in teken van whisky! Deze alcoholische versnapering staat binnen Nederland maar weinig in de schijnwerpers, terwijl de wereld erachter uiterst boeiend is. Daarom organiseert Kriterion in samenwerking met Amsterdamse whiskywinkel Mac Mae vier whiskyavonden met een proeverij en een film.
Voor €17,50 kun je een combi-ticket kopen waarmee je wordt ingeleid in de whiskywereld met vier verschillende whisky’s en wat te knabbelen en daarna achterover kunt leunen bij een echte whisky-klassieker. Bij Whisky Galore! hoort natuurlijk een introductie tot de Schotse whisky; een basis die overal van pas komt. Single malts? Blended malts? Na deze avond weet je er alles van!

 

wg7
wg6
wg5
wg4