WOENSDAG 15 AUGUSTUS | 19:30 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Spike Jonze

Cast Max Records, Catherine Keener, Pepita Emmerichs

Lengte 101 minuten

Jaar 2009

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Na een ruzie met zijn moeder rent de negenjarige Max weg, klimt in een zeilbootje en belandt na een reis over de oceaan in een land dat bevolkt wordt door metershoge monsters. Filmbewerking door regisseur Spike Jonze en scenarist Dave Eggers van het beroemde jeugdboek Where the Wild Things Are of Max en de Maximonsters zoals de Nederlandse titel luidt.

Het prentenboek van Maurice Sendak telt slechts tien zinnen, waardoor de makers noodgedwongen met een heel nieuw achtergrondverhaal rondom Where the Wild Things Are moesten komen. Jonze riep hiervoor de hulp in van schrijver Dave Eggers, die zelfs een roman uitbracht naar aanleiding van de film. De film gaat over de negenjarige Max, die na een ruzie met zijn moeder boos wegloopt van huis, in een boot springt en de wereld van de ‘Wild Things’ binnenvaart. Daar wordt hij al snel uitgeroepen tot koning en beleeft hij leuke en minder leuke avonturen met de monsterlijke wezens, tot het moment aanbreekt om weer naar huis te gaan.

Waar het prentenboek geldt als kinderboek is het lastiger om de film te categoriseren als kinderfilm. Where the Wild Things Are kan namelijk ook geïnterpreteerd worden als een ietwat nostalgische terugblik op de kinderjaren en alle tegenstrijdige gevoelens die daarmee gepaard gaan. Max is een heel normaal jongetje dat zich niet begrepen voelt door zijn moeder en oudere zus en daarom vlucht naar een fantasiewereld. De Wild Things die hij daar ontmoet vormen elk een bepaald deel van zijn persoonlijkheid en symboliseren de angsten en dromen die elk kind ervaart. Max is creatief, druk, gevoelig en onzeker en wordt door de Wild Things mentaal en fysiek heen en weer geslingerd.

Deze film maakt deel uit van de Kinderkopjes-zomeravond, samen met de film My Life as a Dog van Lasse Hallström. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

1
2
4
6
7