NU TE ZIEN

Regisseur Christophe van Rompaey

Cast Geert van Rampelberg, Spencer Bogaert, Alexandra Lamy, Barbara Sarafian

Lengte 118 minuten

Jaar 2016

Taal Nederlands, Frans

Ondertiteling Nederlands

De film Vincent van Christophe Van Rompaey (Aanrijding in Moskou; Lena) uit 2016 is een Nederlands- en Franstalig familiedrama dat zich afspeelt in België en Parijs-Frankrijk. De 19-jarige Spencer Bogaert speelt Vincent, een moeilijke rol die hij echter goed ten uitvoer brengt. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. De puber Vincent neemt deze bewering wel heel letterlijk. Hij is een idealist die zijn familie min of meer dwingt veganistisch te eten en maakt zich zorgen om de staat van de planeet. Als consument draagt hij bij aan de vernietiging van de aarde, zo meent hij, en daarom moet hij zelf dan ook dood.

Vincent is een depressief-suïcidale jongen van 17 die met zijn moeder, stiefvader, zusje en stiefzusje in West-Vlaanderen woont. Hij heeft een slechte relatie met zijn familieleden en richt zich volledig op het verkleinen van zijn eigen ecologische voetafdruk. Hij vindt het onbegrijpelijk dat anderen zich daar niet ook ten koste van alles voor inzetten.

Het verhaal begint met dat zijn moeder bij Vincent op de kamerdeur klopt en er dan snel achter komt dat er iets niet goed zit. Door haar snelle handelen kan Vincent gered worden en als hij na een tijdje terugkeert in huis is het net alsof er niets verandert is. Er wordt zelfs een beetje lacherig gedaan over Vincent’s zoveelste zelfmoordpoging.  Op dezelfde dag van Vincent’s terugkeer komt tante Nikki het gezin spontaan een bezoek brengen. Dat ze zelf ongelukkig is verbergt ze voor hen.

De film Vincent is een heftig psychologisch beladen film, met veel aandacht voor de jonge Vincent en zijn opgeslotenheid in zichzelf. Het is een belangrijke film voor mensen die te maken hebben met depressies en suïcidaliteit in hun nabije omgeving omdat het de machteloosheid van de betrokkenen goed laat zien. Voor mensen die zelf kwetsbaar zijn kan het een moeilijke film zijn om te kijken, hoewel het wel begrip op kan brengen waarbinnen en hoe dergelijke problematiek zich kan ontwikkelen en stand kan houden.

Ook in het licht van recentelijke internationale ontwikkelingen kan het een interessante kijk zijn op motieven voor zelfdestructie/opoffering en radicalisering. Dat er achter iedere ‘gevaarlijke gek’ een persoonlijk verhaal verborgen gaat is lastig te zien omdat het meerendeel van ons zo in de ban gehouden wordt door angst en we liever de gevaarlijke gekken niet menselijker willen maken dan nodig is. Deze uitstekende film van Christophe van Rompaey maakt deze thema’s toegankelijk en zal gegarandeerd een verrijkende kijkervaring voor velen zijn.

\

Vincent_st_1_jpg_sd-low
Vincent_st_4_jpg_sd-low
Vincent_st_5_jpg_sd-low
Vincent_st_7_jpg_sd-low
Vincent_st_9_jpg_sd-low