MAANDAG 25 APRIL | 22:00 | €5,- | Gratis toegankelijk voor We Are Public-leden

Regisseur Tony Gatlif

Cast Antonio Canales, Orestes Villasan Rodriguez, Antonio Perez Dechent

Lengte 90 minuten

Jaar 2000

Taal Spaans

Ondertiteling Engels

public_logo2.1000x666

In Andalusië verliest Caco, leider van een Romani familie, zijn dochter en snel daarna zichzelf. Met Vengo (2000) geeft Tony Gatlif wederom een muzikaal geënte weerspiegeling van het huidige Romani leven, tegen de achtergrond van een eeuwenoude strijd voor macht van de verschillende groeperingen. 

Caco is er kapot van: zijn dochter is verdachte omstandigheden omgekomen. Hij grijpt naar de fles en viert het ene naar het andere feest. In de spaarzame nuchtere moment ontfermt hij zich over zijn laagbegaafde neefje Diego. Maar ondertussen zint een andere familie, van wie een leider eveneens is gestorven, op wraak. Flamenco is hetgene wat ze gemeen hebben; het is niet slechts een muziekvorm, het is hun manier van leven.

Zo ontwikkelt de film zich tussen de grauwe realiteit van het leven en de magische kracht die flamenco losweekt. De splitsing profileert zich letterlijk doordat Gatlif – zelf zoon uit een Romanigezin – een aantal keer het verhaal verlaat en prachtige Flamenco-optredens in beeld brengt. Hierin herkennen we zijn muzikale documentaire uit de eerste week van deze maand, Latcho Drom (1993). Dezelfde verslaggevende esthetiek, maar dan met een narratief omhulsel.

Deze film wordt gedraaid op 35mm-filmrol.

Vengo 3
Vengo-Image01
Vengo-Image02