MAANDAG 25 FEBRUARI | 22:00

Regisseur Nuri Bilge Ceylan

Cast Muzaffer Özdemir, Emin Toprak, Zuhal Gencer

Lengte 110 minuten

Jaar 2002

Taal Turks

Ondertiteling Engels

Mahmut (Muzaffer Özdemir), een succesvolle maar depressieve en gedesillusioneerde Istanbul-fotograaf geeft een kamer aan zijn neef, Yusuf (Emin Toprak), terwijl hij op zoek gaat naar werk als matroos. In een andere film kan het koppelen van een oneven paar in eerste instantie worstelen, maar uiteindelijk verlichting bieden bij isolatie – niet in Uzak; hier irriteren hun verschillende dagelijkse gewoonten elkaar alleen maar tot een komisch effect.

Uzak is een film van alledaagse activiteiten: televisie kijken, zwerven door winterstraten, roken, kijken uit ramen. Het is ook een film van blikken. Zowel Yusuf en Mahmut – in ingetogen, maar opvallende uitvoeringen – staren naar de zee of in bleke, besneeuwde landschappen, of ze verbergen zich terwijl ze kijken naar vrouwen met wie ze niet kunnen communiceren. Toch vormen deze minimale acties allemaal een van de meest ontroerende, prachtig vormgegeven films van de laatste tijd – een meesterwerk van melancholie. Zoals Ceylan heeft gezegd: “Niets anders lijkt de moeite waard om een film over te maken.”

Geschreven, geregisseerd en prachtig gefotografeerd door de Turkse filmmaker Nuri Bilge Ceylan, wiens films op Cannes alle topprijzen hebben weten te halen; Palme d’Or (Winter Sleep), Jury Prijs (Once Upon A Time In Anatolia) en Beste Regisseur (Three Monkeys).

Deze vertoning valt onder de reeks Moderne Klassiekers Isolation, met elke maandag van de maand februari een andere film over eenzaamheid, isolement en melancholie.