ZONDAG 27 MEI | 19:30 | €8,-

Regisseur Jonathan Glazer

Cast Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay

Lengte 108 minuten

Jaar 2013

Taal Engels

Welke film zou jij programmeren als jij zou mogen kiezen? Dat is de vraag die Filmtheater Kriterion in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Roeterseiland aan verschillende schrijvers heeft gesteld. Het resultaat is de reeks ‘De Schrijver Screent’, waar de relatie tussen film en literatuur belicht wordt. De kick-off vindt plaats op zondag 27 mei tijdens het Festival Boeken door Oost, met Daniël Rovers over Under The Skin; het science fiction-boek van Michel Faber dat door Jonathan Glazer naar het witte doek is vertaald. Daniël zal een inleiding verzorgen, waarna de film, met een mannenverslindende Scarlett Johansson als protagonist.

Under the Skin
Een mysterieuze vrouw doorkruist Schotland en klampt vanuit haar bestelwagen nietsvermoedende toevallige passanten aan, om deze vervolgens te verleiden en in de val te lokken. Steeds opnieuw weet ze haar mannelijke prooien te strikken met haar seksualiteit. Wat is haar verhaal? Regisseur Jonathan Glazer wilde aanvankelijk na zijn eerste film, Sexy Beast (2000), reeds een filmbewerking maken van Under the Skin, maar startte er pas mee na het voltooien van zijn tweede film, Birth (2004). Oorspronkelijk produceerden Glazer en zijn co-writer Walter Campbell een scenario over twee aliens die zich vermomden als boeren. De meeste personages in de film worden gespeeld door niet-professionele acteurs. Veel van de scènes waarin het personage van Scarlett Johansson mannen oppikt, waren niet op voorhand geschreven dialogen en werden gefilmd met een verborgen camera.

Daniël Rovers
Daniël Rovers groeide op in het gehucht Velswijk, in de Gelderse Achterhoek. Hij woonde in Nijmegen, Gent, Brussel en was werkzaam als leraar NT2, journalist en promovendus. Sinds enige jaren woont hij in Amsterdam. De debuutroman Elf (2010) – volledige titel: Elf levens – beschrijft de levens van elf mensen die in Brussel wonen, levens die onderling verbonden blijken. In 2011 verscheen de roman Walter, die het leven volgt van een Noord-Brabantse seminarist die volwassen wordt in de jaren vijftig en zestig. De waren, verschenen in 2017, gaat over drie vrienden die samenkomen op de plek waar ze elkaar twintig jaar geleden leerden kennen, in Nijmegen. De geschiedenis van de vriendschap is verweven met de afzonderlijke liefdes die ze afzonderlijk beleven. Rovers schrijft met regelmaat essays in De Gids en De Witte Raaf – over literatuur, beeldende kunst en cultuur in de meest brede zin van dat woord.

De eerste editie van dit filmdrieluik, die op 27 mei, 3 juni en 10 juni zal plaatsvinden, is onderdeel van het programma van Festival Boeken door Oost. Weten wat er nog meer te doen is tijdens het Festival Boeken door Oost op 25, 26 en 27 mei? Check de website: www.boekendooroost.nl
 
uts6
under+the+skin+movie+still+image3
under-the-skin-movie-photo-3
574ede578e871faa_under-the-skin-UTS_Still_1stLook_rgb