NU TE ZIEN

Regisseur Benedict Andrews

Cast Rooney Mara, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed

Lengte 95 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Trauma, taboe en de meest controversiële seks die er is. Dat zijn ingrediënten voor een sensationeel spektakel. Benedict Andrews krijgt het inderdaad voor elkaar met zijn nieuwe film, gebaseerd op David Harrowers toneelstuk Blackbird (2005). 

Una gaat over Una, waarmee het niet zo goed gaat. Make-up, zwierige jurken en hoge hakken weten de aandacht nauwelijks van haar gepijnigde oogopslag af te leiden. Ze besluit een oude bekende te bezoeken, op zijn werk. Haar vroegere buurman Ray (Ben Mendelsohn) is onaangenaam verrast wanneer zij hem confronteert met hun verleden. Hij had seks met Una toen zij dertien was. Ray heeft na zijn gevangenisstraf zijn leven geprobeerd te herpakken en runt nu een bouwbedrijf. Hij probeert hun conversatie, gevoerd in het surreële gebouw van dat bedrijf, krampachtig af te houden. Maar Una gaat door. Ze wil horen waarom hij het deed. Omdat hij van haar hield, antwoordt hij. Ze was “zo wijs voor haar leeftijd”. 

Mendelsohn en Mara acteren geweldig overdreven en flashbacks naar de dertienjarige Una (Ruby Stokes) zorgen voor nóg meer dramatiek. Uiterlijke gelijkenis tussen jong en oud is onmiskenbaar, vanbinnen echter lijkt Una in vijftien jaar onvoordelig getransformeerd. De wijsheid van Una junior, de oorzaak van Ray’s hartkloppingen, is ver te zoeken bij Una senior. Het bijzondere aan die laatste is juist dat je helemaal nog géén vrouw ziet. Niet alleen doordat de 28-jarige nog bij haar moeder woont, maar vooral door haar obsessieve behoefte door mannen bemind te worden en haar jaloerse, puberale voorkomen. Mara tackelt het allemaal. Una is overduidelijk beschadigd, maar de interessante vraag is eigenlijk waardoor precies. Is ze het slachtoffer van misbruik of van een gecultiveerde schaamte voor iets dat misschien wel gewoon liefde was?

Una_st_1_jpg_sd-low
BLACKBIRD
BLACKBIRD
BLACKBIRD
BLACKBIRD