Regisseur Ruben Östlund

Cast Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju

Lengte 118 minuten

Jaar 2014

Taal Zweeds

Ondertiteling Nederlands

Tijdens een skivakantie in de Franse alpen krijgt een Zweeds gezin te maken met de verwoestende kracht van de natuur. Gedurende een gezellige lunch lijkt het akelig mis te gaan als een lawine zich inzet richting het terras.

Hoewel de lawine op tijd onder controle gebracht wordt en een ramp uitblijft, zijn de gevolgen van het schrikmoment op emotioneel vlak toch aanzienlijk. Met name het instinctieve handelen van de vader Tomas (Johannes Kuhnke) heeft grote consequenties voor de rest van de vakantie. De lawine is een force majeur die ongekende spanningen in het gezin weet te veroorzaken.

Schrijver en regisseur Ruben Östlund weet met zijn vierde speelfilm een intrigerend en contemplatief werk af te leveren dat gender rollen in de Zweedse samenleving flink onder de loep neemt. Het moderne Zweden is wellicht een van de meest geëmancipeerde samenleving ter wereld, en Östlund analyseert in Turist daarom de contemporaine verhouding tussen man en vrouw. Deze verkenning van heldhaftigheid en verwachtingspatronen levert briljante cinema op, waarin de kijker vaak met een mengeling van gene en hilariteit wordt opgescheept.

Turist was de Zweedse inzending voor de Oscar’s van vorig jaar en ontving allom waardering (waaronder een Golden Globe nominatie en de Un Certain Regard Jury Prize in Cannes). Daarnaast won het nog 18 andere prijzen. Grappig feitje is dat veel belangrijke plot-momenten zijn geïnspireerd op waargebeurde filmpjes op YouTube, zoals de lawine en dit muziek-filmpje.