WOENSDAG 25 SEPTEMBER | 19:30

Regisseur Leni Riefenstahl

Lengte 114 min.

Jaar 1935

Taal Duits

Ondertiteling Engels

Triumph des Willens (Nederlands: Triomf van de Wil) is een Duitse propagandafilm uit 1935, van Leni Riefenstahl. De film toont het verloop van het congres (“Reichsparteitag”) door de nazipartij in Neurenberg in september 1934.

De film bevat fragmenten van toespraken van leiders van de NSDAP, onder wie Adolf Hitler, en beeldmateriaal van de partijleden en sympathisanten. Het overheersende thema is de terugkeer van Duitsland als grootmacht, met Hitler als de Ware Duitse Leider die de natie eer en glorie brengt. De film wordt gezien als hét voorbeeld van propaganda in de filmgeschiedenis, en roept vanwege zijn esthetisch revolutionaire cinematografie en andere filmtechnieken een belangrijke vraag op over de verhoudingen tussen kunst en politiek.

Aangezien de verheerlijking van het partijcongres van de NSDAP deze film controversieel maakt, vinden we het erg belangrijk dat er een inleiding bij de film plaatsvindt. Deze zal worden gegeven door Dr. Willem Melching. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en is sinds 1989 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 verscheen van zijn hand Spindoctor van het kwaad: Selectie uit de dagboeken van Joseph Goebbels. In 2013 publiceerde hij de veelgeprezen biografie Adolf Hitler: Opkomst en ondergang van een Duits politicus. Daarnaast heeft hij ruim een jaar gewerkt aan zijn commentaren op de nieuwe vertaling/kritische editie van Mein Kampf. Net zoals bij de heruitgave van Mein Kampf het geval is, zal Melching voor de vertoning van Triumph des Willens het belang van het herzien van controversiële propaganda bespreken. De film zal in het Nederlands worden ingeleid.

De film is na de Tweede Wereldoorlog maar twee keer eerder vertoond in Nederland.

triumph 4
triumph 6
triumph 3
triumph 5
Triumph

Tijden en Tickets

Woensdag 25 september
19:30