27 JULI | ZOMERAVOND: SPEED DATE NIGHT | TRANSNISTRA + SHORTS

Regisseur Anna Eborn

Cast Tatyana Lipovskaya, Anatoly Nikolaevich en Alexander Stadnik

Lengte 1u33

Jaar 2019

Taal Roemeens

Ondertiteling Engels

Een dromerige documentaire over de beleveniswereld van kansarme tieners in Transnistrië, een gebied dat zich na het verdwijnen van de Sovjet-Unie eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Moldavië maar dat door niemand wordt erkend. Hoewel het de reden was om zich af te splitsen, is van onderlinge verbondenheid tussen de bewoners weinig te merken. Zweeds regisseur Anna Eborn laat juist de twijfel onder jongeren zien: blijven ze of gaan ze weg? Hebben ze überhaupt het geld om te vertrekken?

Transnistra richt zich op de dagelijkse realiteit van een zestal tieners. Middelpunt is Tanya, die haar beste vrienden aan het lijntje houdt terwijl ze al een vriendje in het buitenland heeft. Ze neemt de jongens mee naar de natuur en langs vervallen flats voor korte avontuurtjes of gewoon voor wat gezelligheid. Gecombineerd met zwoele elektronische muziek suggereren Eborns intieme shots dat deze idylle slechts voor even is. In een land dat niet bestaat is het leven extra vluchtig.

Transnistra is onderdeel van de Zomeravond ‘Speed Date Night’. Tijdens de zomer organiseert Kriterion iedere woensdag een thema-avond met twee aaneensluitende films. De andere film van dit thema bestaat uit een aaneenschakeling van shorts!. Klik hier voor info en tickets.

Zomeravond: Speed Date Night 

Alle Zomeravonden in Kriterion

maxresdefault
transnistra_c_colinleveque_14-1030×736
transnistra_c_virginiesurdej_2-1030×736
transnistra_c_virginiesurdej_4-1030×736
Transnistra_c_VirginieSurdej_1