VRIJDAG 4 NOVEMBER | 21:15

Regisseur Djibril Diop Mambéty (Touki Bouki)

Cast Magaye Niang, Mareme Niang, Ousseynou Diop, Aminata Fall (Touki Bouki)

Lengte 2u05

Jaar Touki Bouki: 1973 | Statues Also Die: 1953

Taal Touki Bouki: Wolof | Statues Also Die: Frans

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Touki Bouki (1973)

In de jaren zestig beleefde Senegalese cinema haar hoogtijdagen. Ondanks het feit dat Senegal formeel onafhankelijk werd van Frankrijk op 20 augustus 1960 werden veel Senegalese films na de onafhankelijkheid nog geproduceerd met financiële steun van het franse ‘Bureau du Cinema’. Deze vorm van steun had als gevolg dat Frankrijk controle had over de scenario’s en distributie van Senegalese cinema. Touki-bouki daarentegen werd gemaakt zonder Franse staatssteun, wat Mambéty de vrijheid voor een autonome beeldtaal gaf die zich laat kenmerken door het centraal stellen van de Afrikaanse orale traditie en hybride soundscapes van traditionele en moderne geluiden. De film draait rondom twee jongeren uit Dhakar, Mory en Anta, die op slinkse wijze geld bij elkaar rapen voor hun reis naar Parijs. Het woord “Bouki” in de titel verwijst naar een populair volksfiguur, bekend om zijn ondeugendheid en zijn bedrieglijke manier om te krijgen wat hij wil. Of de Bouki’s in dit verhaal uiteindelijk krijgen wat ze willen is nog de vraag.

1O4AIHkOKVD6sVgqMbttGYP2c6M
image-asset
ef3f78d7247bce1b40738266392d5afb
MR1RgXzgoQvCpDk08p140oDhJr854W_original
download (4)
download (3)

Statues also Die (Les statues meurent aussi) 1953

Waar de jongeren in Touki-Bouki fantaseren over een reis naar Parijs laat deze essayistische film zien hoe de Europese kunstgeschiedenis eeuwenlang zijn fantasieën heeft losgelaten op de kunst en cultuur uit Sub-Sahara-Afrika.

De film biedt een nogal persoonlijke, indrukwekkende kijk op de Afrikaanse kunst. De makers werpen in eerste instantie de vraag op over het nut van kunst in een museum en daarna tonen ze beeldreeksen, die ze van commentaar hebben voorzien. Gelijktijdig bekritiseren de filmers het kolonialisme en de onderdrukking van de Afrikaanse cultuur uit zowel religieuze als commerciële motieven met zulke ‘felle’ bewoordingen, waardoor de film indertijd in Frankrijk tien jaar lang niet mocht worden vertoond. Op journaalbeelden is François Mitterrand te zien, die in 1981 president van Frankrijk zou worden en dat tot 1995 gebleven is. Als korte visuele introductie in de dikwijls onbekende, vaak zeer mysterieuze en symbolische Afrikaanse kunst is dit nog altijd een zeer geslaagde en waardevolle documentaire.

download (5)
b6a7-5b04-4a3e-b706-8ff6c0feb1a7
statues-meurent-aussi-1024×576
image_12190034

Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Touki Bouki en Statues also Die is onderdeel van het Thema Autonomie, klik hier voor de andere films binnen dit thema.