MAANDAG 15 JANUARI | 22:00 | €5,-

Regisseur Richard Fleischer, Kinji Fukasaku, Toshio Masuda

Cast Martin Balsam, Sô Yamamura, E.G. Marshall

Lengte 144 minuten

Jaar 1970

Taal Japans, Engels

Ondertiteling Engels

Voor Tora! Tora! Tora! werkten een Amerikaanse en twee Japanse regisseurs samen om met z’n drieën één epische oorlogsfilm te maken over de aanloop naar en uitvoering van de Japanse aanval op Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor tijdens WOII. Door deze samenwerking slaagt de film er op een bijzondere manier in beide kanten van het conflict te belichten. 

De film verbeeldt de situaties in Japan en de Verenigde Staten vanaf 1940, het jaar waarin de spanningen tussen de twee landen op beginnen te lopen, onder andere door een door de VS ingesteld handelsembargo dat Japan onthield van ruwe materialen zoals staal en olie en het driemogendhedenpact dat afgesloten werd tussen Italië, Duitsland en Japan. In september van dat jaar begint de Japanse regering actief voorbereidingen te treffen voor een oorlog. Admiraal Isoruku Yamamoto, commandant van de Japanse vloot, krijgt orders om Pearl Harbor aan te vallen. Als Japan erin slaagt de Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan te vernietigen, is de weg namelijk vrij voor Japanse expansie in Azië…

Het eerste deel van de film bestaat uit afwisselend Japanse en Amerikaanse scènes, beide geschoten door aparte filmploegen, met andere acteurs en regisseurs. Naarmate de film vordert en Pearl Harbor steeds dichterbij komt beginnen deze samen te komen en mondt de film uit in een aaneenschakeling van spectaculaire gevechtsscènes, die nu nog steeds indruk maken. Tora! Tora! Tora! won dan ook niet voor niets de Oscar voor beste special effects. De film flopte aanvankelijk in de Verenigde Staten maar was direct big in Japan. In de VS werd hij bij de uitkomst op video en dvd ook alsnog een succes.

ttt1
ttt3
ttt2
ttt4