ZONDAG 30 JAN | 19:15 | €5,-

Regisseur Yasujirô Ozu

Cast Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Sô Yamamura

Lengte 136 minuten

Jaar 1953

Taal Japans

Ondertiteling Nederlands

Het diep ontroerende Tokyo Story is een indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en is zonder twijfel één van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema. Een oud echtpaar bezoekt hun volwassen kinderen in het bruisende Tokio, maar ziet zich tot hun stille verdriet geconfronteerd met een generatieconflict. De kinderen blijken zo druk met zichzelf en hun levens dat ze geen tijd voor hun ouders hebben.

Wanneer het bejaarde echtpaar Hirayama na een lange en vermoeiende reis aankomt in Tokio komen ze een koude kermis thuis: hun zoon en dochter reageren onverschillig op hun komst en voelen er weinig voor om tijd met hun oude ouders door te brengen.  De enige die naar het echtpaar omkijkt is Noriko, de weduwe van hun overleden zoon. Zij neemt wel vrij om zich over de Hirayama’s te ontfermen.

Tokyo Story is een psychologisch familiedrama waarin de verhoudingen tussen de oude en nieuwe generatie, met name die van bejaarde ouders en hun volwassen kinderen, centraal staan. De film is verder vooral bekend vanwege de sobere, eenvoudige, minimalistische en expressionistische manier van filmen. De film wordt door veel critici beschouwd als de beste film van Ozu, en wordt door filmkenners gezien als een van de beste films die ooit zijn gemaakt. Dit blijkt onder andere uit een derde plaats in de lijst van beste films aller tijden, opgesteld door het prestigieuze Britse filmtijdschrift Sight & Sound.

Ozu onderzoekt de immer complexe ouder-kindrelatie op zijn gebruikelijke delicate wijze. In Ozu’s typische kalme tempo worden belangrijke gebeurtenissen vaak niet direct getoond, maar pas later via dialogen onthuld. Zo worden de treinreizen naar en vanuit Tokio niet in beeld gebracht. Ook kenmerkend voor Ozu is het gebruik van een laag camerastandpunt waarbij de camera bijna niet beweegt. Ozu’s vaste acteurs Chishu Ryu en Setsuko Hara leveren zoals altijd indrukwekkend acteerwerk af.

tst1
tst2
tst3
tst6