MAANDAG 18 JUNI | 22:00 | €5,-

Regisseur Pedro Almodóvar

Cast Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña

Lengte 101 minuten

Jaar 1999

Taal Spaans

Ondertiteling Engels

Na de dood van haar 17-jarige zoon Esteban besluit Manuela zijn verjaardagswens te vervullen: zijn echte vader over zijn bestaan inlichten. Daarvoor moet ze terug naar Barcelona, terug naar haar verleden. Ze komt er in contact met een oude vriendin, de transseksuele prostituee La Agrado, en raakt betrokken bij het leven van de zwangere seropositieve zuster Rosa.

Nadat Manuela samen met Esteban op zijn verjaardag naar een uitvoering van A Streetcar Names Desire zijn geweest, rent Esteban na afloop de hoofdrolspeelster achterna om om een handtekening te vragen. Deze actie wordt hem fataal: hij wordt geschept door een auto en overlijdt. Esteban had nooit zijn vader gekend en zijn vader hem ook niet. Manuela besluit terug te keren naar Barcelona, de stad waar ze 18 jaar geleden haar leven en haar vrienden achterliet om haar zwangerschap te kunnen verzwijgen, om Esteban’s vader over zijn leven en zijn dood te vertellen en zo Esteban’s wens om met zijn vader in contact te komen postuum te eren.

Tijdens de zoektocht naar Esteban’s vader komt Manuela (opnieuw) in contact met verschillende vrouwen die haar leven veranderen: de actrices uit A Streetcar Named Desire van de avond van Esteban’s dood; oude vriendin en flamboyante transseksuele prostituee La Agrado en Zuster Rosa, een non die hulp verleent aan prostituees en travestieten, maar nu zelf in de problemen zit omdat ze zwanger blijkt te zijn. De zoektocht voert Manuela terug naar haar verleden. Gaandeweg vindt ze de zin in het leven terug.

Met Todo sobre mi madre gooide regisseur Pedro Almodóvar hoge ogen bij critici en publiek: de film won de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, zeven Goya-awards (de Spaanse Oscars) en de Gouden Palm in Cannes. Hoewel de film zware onderwerpen als dood en verlies, transseksualiteit, aids en existentialisme behandelt, wordt het dankzij Almodóvar’s bekende voorliefde voor excentrieke personages en hysterische taferelen in Todo sobre mi madre niet sentimenteel.

Deze vertoning maakt deel uit van de Moderne Klassiekermaand met als thema moederschap. Klik hier voor meer informatie. 

tsmm3
tsmm4
tsmm5
tsmm6
tsmm8