ZONDAG 11 EN 25 FEBRUARI | 12:30 | KINDERKAARTJE €5,-

Regisseur Victor Fleming

Cast Frank Morgan, Judy Garland, Ray Bolger

Lengte 120 minuten

Jaar 1939

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Sprankelende, meeslepende en inmiddels met recht klassieke musical over weesmeisje Dorothy Gale uit Kansas die per tornado terechtkomt in het sprookjesachtige Oz. Daar maakt ze al gauw een bonte verzameling aan vrienden bestaande uit een tinnen man, een vogelverschrikker en een laffe leeuw. 

Dorothy (gespeeld door een jonge Judy Garland) is een weeskind dat bij haar oom en tante in een grauwe streek in Kansas woont. Wanneer hun boerderij wordt getroffen door een tornado, wordt ze geraakt door rondvliegend puin. Als ze weer bijkomt, bevindt ze zich in het prachtige land van Oz, een magische plek met heksen, dwergen en tovenaars. De enige die Dorothy kan helpen om weer naar huis terug te keren, is de mysterieuze Wizard of Oz. De reis naar zijn kasteel, over de yellow brick road, is een enerverende tocht waarbij ze wordt bijgestaan door een aantal onverwachte vrienden: The Scarecrow, The Tin Man en The Cowardly Lion. Ook Dorothy’s vrienden zijn op zoek naar iets: de vogelverschrikker heeft hersenen nodig, de tinnen man een hart en de bange leeuw een flinke dosis moed.

The Wizard of Oz is een van de grote MGM-musicals uit de jaren dertig. De film is inmiddels toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO, de Werelderfgoedlijst. De zestienjarige Judy Garland beleefde met deze film haar grote doorbraak, waarna ze uitgroeide tot filmster van formaat en (postuum) gay icon. Het verhaal voor The Wizard of Oz werd al aan het einde van de negentiende eeuw geschreven door L. Frank Baum. Nog voor deze ‘definitieve’ versie uit 1939 werd het boek al enkele keren verfilmd, waaronder in 1925 met Oliver Hardy (‘de ‘dikke’) in de rol van de blikken man. Geen enkele versie haalt het echter bij de film die door maar liefst vier regisseurs gemaakt werd. King Vidor, George Cukor en Richard Thorpe filmde allemaal een aantal fragmenten, maar omdat hij verreweg de meeste scènes geschoten heeft, was het de naam van Victor Fleming – die in datzelfde jaar eveneens scoorde met Gone with the Wind – die uiteindelijk op de rol kwam te staan.

Opvallend is het bijzondere gebruik van kleuren in deze film. In 1939 werden er al wel enkele films in Technicolor geproduceerd, maar niet veel. Fleming combineert in The Wizard of Oz zwartwit- met kleurenfilm door de scènes in Kansas in sepiatinten te tonen, waardoor de overgang naar het kleurrijke Oz des te magischer aandoet!
Let op: de film is in het Engels gezongen en gesproken en Nederlands ondertiteld! Voor de kleinste kinderen is de film door de prachtige beelden en muziek echter nog steeds magisch om naar te kijken. 
wiz
wiza
wizzz
wizard-of-oz