ZATERDAG 7 NOVEMBER | 17:00 | KRITERION

Regisseur Sam Green en Bill Siegel

Cast Billy Ayers, Kathleen Cleaver en de stem van Lili Taylor

Lengte 92 minuten

Jaar 2002

Cinema Discutabel presenteert: The Weather Underground. Een bijzondere en heftige documentaire over het vallen en opstaan van de Amerikaanse links-radicale studentenorganisatie “The Weathermen” uit 1969.

“You don’t need a weatherman to know which way the wind blows”, zong Bob Dylan in “Subterranean Homesick Blues”. Zo kon eind jaren zestig iedereen aanvoelen dat de revolutie in de lucht hing en maakten enkele subversieve studenten een vuist onder de naam “The Weatherman”. Doel was het omverwerpen van de gevestigde orde, waarbij radicale middelen niet werden geschuwd. Niets doen gold pas als een daad van geweld. De oorlog in Vietnam en het grove politieoptreden tegen zwarte Amerikanen overtuigden de activisten van hun morele gelijk. De oorlog moest ‘in de buik van het moederland’ worden uitgevochten.

  ATTEND OP FACEBOOK

Spreker : Jacco Pekelder
Jacco Pekelder is als historicus werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de maatschappelijke dynamiek van terrorisme en kijkt daarbij vooral naar de reacties op linkse gewelddadige groepen in de jaren zeventig. Hij heeft Bernardine Dohrn en Bill Ayers (van The Weather Underground) meerdere malen ontmoet en over hen geschreven. Zie hier zijn stuk “Die bangmakerij werkt niet meer” in de Groene Amsterdammer uit 2008: http://www.groene.nl/artikel/die-bangmakerij-werkt-niet-meer. Jacco Pekelder zal aanwezig zijn om de film in te leiden en een nagesprek te voeren.

Cinemaoie_24174632fTTQcWK6 Discutabel
Cinema Discutabel is een reeks filmdebatten en symposia die Kriterion in samenwerking met derden organiseert. Aan de hand van films en documentaires wordt er gediscussieerd over onderwerpen op het gebied van politiek, maatschappij en cultuur. Vast onderdeel van Cinema Discutabel is de maandelijkse IDFA in Kriterion reeks