WOENSDAG 12 JUNI | 19:30

Regisseur Andrew Morgan

Lengte 92 minuten

Jaar 2015

Taal Engels

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van het programma Fashion Films in Kriterion. Fashion is meer dan alleen mooie kleding, in de reeks Fashion films laten wij zien wat de andere kant van deze kunstvorm is; stress, manipulatie, vervuiling, dehumanisatie, egoisten, trends en realisme. Er gaat achter deze miljardenindustrie veel meer schuil dan de perfectie die het uitstraalt. Elke woensdagavond in juni.

Wie betaalt de werkelijke prijs van onze kleding? In onze welvarende samenleving is het helemaal niet gek om een paar keer per maand een nieuw truitje aan te schaffen. Maar hoeveel weten we over de industrie die schuilgaat achter onze goedkope mode? The True Cost legt de vinger op de zere plek en toont onverhuld hoe schaamteloos de kledingindustrie en haar consumenten zijn geworden.

Waar het vroeger de norm was voor modezaken om viermaal per jaar, bij het veranderen van de seizoenen, een nieuwe collectie te presenteren, komen er nu in de grote modeketens wekelijks nieuwe collecties bij. De consument shopt er vrolijk op los. Door het enorme aanbod is de concurrentie moordend, en zijn kleren dus prima betaalbaar. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor de productieketen achter al die mooie kleding? Van de glamoureuze catwalks tot de donkere sloppenwijken van Bangladesh belicht deze onthullende documentaire de verschillende kanten van de modebranche en toont ons hoezeer mens en milieu overal ter wereld lijden onder onze consumptiedrift. Ook zien we hoe toonaangevende influentials als modeontwerpster Stella McCartney, activiste Livia Firth en wetenschapper Vandana Shiva zich inzetten voor een eerlijkere, meer milieuvriendelijke manier van kledingproductie, zonder daarbij de uniciteit en charme van mode uit het oog te verliezen.

The True Cost zal worden ingeleid door de vertoning van Unravel (2012). In deze korte film van Meghna Gupta volgen we de afgedankte kleren van de westerse wereld op een reis door Noord-India, van de haven tot de fabriek. Ze gaan naar Panipat, een slaperige stad en de enige plek in de wereld die de kleding wil, waar ze terug worden gerecycled tot garen.