MAANDAG 29 JANUARI | 21:45 | €5,-

Regisseur Terrence Malick

Cast Jim Caviezel, Sean Penn, Nick Nolte

Lengte 170 minuten

Jaar 1998

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van James Jones, verhaalt The Thin Red Line over een groep Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het strategische gelegen Salomonseiland Guadalcanal worden gestuurd. Daar wacht een verraderlijke jungle, dood en verderf.

The Thin Red Line is zowel een heftige oorlogsfilm als een verstilde meditatie over het lot van de mens, de kwetsbaarheid van de natuur – regisseur Terrence, Malick vestigt in schitterende beelden de aandacht op de biodiversiteit van het eiland Guadalcanal – en de verwevenheid van leven en dood. Meesterregisseur Malick (Badlands, Tree of Life) had sinds zijn laatste film twintig jaar niks meer van zich laten horen. De verwachtingen waren dus hooggespannen toen The Thin Red Line uitkwam. Voor sommigen was de film een fikse tegenvaller: filosofisch geneuzel, verlucht met mooie beelden, bevolkt door sterren die weinig te doen krijgen. Anderen vonden de film juist briljant: een indrukwekkend verhaal over overleven en laten leven in oorlogstijd, in dit geval bij de strijd om een lullig Melanesisch eiland in 1942.

De opnames duurde 100 dagen en leverde uren aan niet-gebruikt materiaal op. De eerste versie van de film duurde zo’n 6 uur en werd teruggebracht tot de huidige cut van 170 minuten. Zo belande acteerwerk van Bill Pullman, Gary Oldman, Viggo Mortensen, Martin Sheen en Mickey Rourke op de montagevloer. De cast is evengoed indrukwekkend: onder anderen Nick Nolte, Jim Caviezel, Sean Penn, Ben Chaplin, John Cusack, Adrien Brody, John C. Reilly, Woody Harrelson, Miranda Otto, Jared Leto, John Travolta en George Clooney zijn (heel even) te zien.

ttrl4
ttrl6
ttrl7
ttrl8