MAANDAG 17 JUNI | 22:00

Regisseur Andrey Zvyagintsev

Cast Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko

Lengte 110 minuten

Jaar 2003

Taal Russisch

Ondertiteling Nederlands

Rusland, 2003. Na twaalf jaar afwezigheid staat de vader (Lavronenko) van tieners Andrei en Ivan (Garin en Dobronravov) plotseling op de stoep. In plaats van uitleg of excuses neemt hij zijn kroost mee op vakantie naar een afgelegen eiland in het noorden waar hij hen onderwerpt aan een serie proeven van welhaast mythische proporties.

Debuterend speelfilmregisseur Andrei Zvyagintsev werd op het filmfestival van Venetië onthaald als de nieuwe Tarkovsky. Als aandenken kreeg hij onder meer de Gouden Leeuw. De (internationale) prijzenslag werd echter overschaduwd door de dood (kort na de productie) van Vladimir Garin die een sprong van een toren naast het meer – dezelfde als in de proloog! – niet overleefde.

Moderne Klassiekers ‘Vaders’
Een beetje raak schieten en het kwaad is geschied. Vader worden is een makkelijke klus, het zijn is dat allerminst. Overal in je is hij erg aanwezig, maar toch nooit vaak genoeg. Of, niet zoals je wilt dat hij er is. Deze moderne klassiekermaand gaat over de aan- en afwezigheid van vaders, vaderfiguren en vadergevoel.