DONDERDAG 22 SEPTEMBER | 21:30 | €8,-

Facebook-event   

Regisseur Harold Crooks

Lengte 93 minuten

Jaar 2014

Taal Engels

oie_24174632fTTQcWK6         groene

Sinds de Panama Papers is de discussie over belastingontwijking weer aangewakkerd. Door middel van een diepgravende documentaire: The Price We Pay (2014) en journalisten van de Trouw die aan de onthullingen van de Panama Papers hebben meegewerkt, zullen we dieper in gaan op de achterliggende problematiek. In het nagesprek zal ook de rol van onderzoeksjournalistiek in deze, en soortgelijke kwesties worden besproken.

In samenwerking met de Groene zal Kriterion vanaf nu maandelijks een platform bieden om maatschappelijke, culturele en kunstgerelateerde kwesties aan te snijden, met behulp van expertise uit de desbetreffende vakgebieden.

Één van deze maatschappelijke kwesties betreft de onmacht van overheden om de winsten van grote bedrijven te belasten. Door middel van complexe constructies kunnen ze kosten en baten verplaatsen naar belastingparadijzen. In de afgelopen jaren heeft Nederland hierdoor tientallen miljarden aan belastinggeld misgelopen. Maar met name ontwikkelingslanden (die het geld hard nodig hebben) zijn hiervan de dupe. Het bedrag dat zij mislopen is acht keer zo groot als alle ontwikkelingshulp ter wereld.

Met de recente onthulling van de Panama Papers, heeft dit onderwerp even de krantenkoppen gehaald, maar verdient volgens ons meer aandacht. In september komt de G20 weer bij elkaar om dit onderwerp te bespreken, dus pakken wij deze relevantie . De Panama Papers waren een grote hoeveelheid gelekte documenten van een bedrijf uit Panama waaruit duidelijk werd dat rijke individuen belasting ontweken door middel van een schijnconstructie met een bedrijf in Panama. De president van IJsland is hierdoor afgetreden, Messi moest bijna de cel in, en ook Fergie, Jackie Chan & Poetin werden aan de publieke schandpaal genageld. The Price We Pay is een documentaire die in beeld brengt op welke manier de desbetreffende instanties en figuren gebruik maken van belastingparadijzen. Diverse mensen uit de wetenschap (zoals de bekende Thomas Piketty) en uit het bedrijfsleven komen aan het woord en leggen uit hoe complex dit probleem is. Regisseur Harold Crooks analyseert de oorsprong, de consequenties en de complexe morele kwesties die voortvloeien uit het ontwijken van vennootschapsbelasting. De film wordt aangeraden door de NY Times en is geselecteerd voor verschillende filmfestivals.

In een uitdiepend eindgesprek zullen twee journalisten van de Trouw, die hebben meegewerkt aan de onthullingen van de Panama Papers, en een filosoof in gesprek gaan met het publiek. In ieder land waren er een aantal kranten die meededen aan deze grootschalige onthulling. In Nederland was dat de Trouw en het Financieel Dagblad. Wat is de rol van onderzoeksjournalistiek als het de mazen der wetten betreft?

Sprekers:

Martijn Roessingh is sociaal-geograaf en werkt sinds 1998 als journalist op de buitenlandredactie van dagblad Trouw. Als eindredacteur had hij een grote rol in de onthullingen van de Panama Papers in Nederland. Zijn laatste boek schreef hij samen met Perdiep Ramesar en ging over mensenhandel, Slaven in de polder (2011).

Karlijn Kuipers is onderzoeksjournalist voor het platform Investico. Samen met Martijn heeft ze de onthullingen in Nederland voor de Trouw in goede banen geleid. Daarvoor heeft ze een onderzoek positie gehad bij de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Christiaan Vos is fiscaal-econoom en filosoof en doet aan de UvA promotieonderzoek naar de ethiek van internationale belastingen. Hij schrijft regelmatig over dit onderwerp in zijn vaste column Tax Wars bij Follow the Money en eerder ook in de Groene Amsterdammer en de Volkskrant.

Price We Pay pic_0_0
pricewepay2
thepricewepay