NU TE ZIEN

Regisseur Jane Campion

Cast Holly Hunter, Anna Paquin, Sam Neill, Harvey Keitel

Lengte 2 uur

Jaar 1993

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada (Holly Hunter) naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist (Sam Neill). Ada, die kan niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter (Anna Paquin) en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling (Harvey Keitel). De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

Een grootste liefdesverhaal waarin een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven herwint. De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker. Met haar derde speelfilm werd Jane Campion naast drie Oscars en een Golden Globe ook de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won. Digitale restauratie onder supervisie van Jane Campion.

Hunter en de jonge Paquin ontvingen beiden een Oscar voor hun krachtige acteerprestatie. De betoverende pianomuziek is van Michael Nyman. Al in haar vroegste werken, waaronder haar gewaagde film over twee heel verschillende zussen Sweetie en haar intrigerende biopic van auteur Janet Frame in An Angel at My Table, heeft Campion het leven van vrouwen op andere manieren verbeeld dan tot dan toe gebruikelijk was. Met The Piano maakte ze een ware klassieker waarvoor de ‘female gaze’ is uitgevonden.

The-Piano_st_9_jpg_sd-low
The-Piano_st_1_jpg_sd-low
The-Piano_st_6_jpg_sd-low
The-Piano_st_2_jpg_sd-low
The-Piano_st_3_jpg_sd-low
The-Piano_st_4_jpg_sd-low
The-Piano_st_5_jpg_sd-low
The-Piano_st_7_jpg_sd-low
The-Piano_st_8_jpg_sd-low
The-Piano_st_10_jpg_sd-low