MAANDAG 30 NOVEMBER | 22:00

Regisseur Wes Craven

Cast Brandon Quintin Adams, Everett McGill, Ving Rhames, A. J. Langer

Lengte 1 uur en 42 min.

Jaar 1991

Taal Engels

Een somber landhuis dat uit 1890 dateert, wordt bewoond door een zonderlinge Eldon Robeson en zijn (vermeende) echtgenote. Het verderfelijke paar bulkt van het geld en heeft zo net de familie van de dertien-jarige Poindexter “Fool” Williams uit de woning gezet. Hij wil het daarbij niet laten en gaat op zoek naar geld voor zijn moeder, die aan kanker stervende is.

Poindexter breekt in en stoot op een gruwelijk geheim: het echtpaar terroriseert niet alleen hun tienerdochter Alice, maar houdt ook een horde van asgrauwe jongelui in hun kelder opgesloten. Craven, die ook het verhaal schreef, zorgt voor een onweerstaanbare vermenging van horror, sick-jokes, suspense, een gothische sfeertje en stripachtige onzin. Meer een nieuwe dimensie van het fenomeen kindermishandeling dan een metafoor op de tegenstelling tussen rijk en arm in Amerika na president Reagan (vanaf 1992 e.v.).

The People Under the Stairs is onderdeel van Horror Noire, de Moderne Klassiekers van november.

“Black history is black horror.” Met deze uitdagende notie begint de documentaire Horror Noire: A History of Black Horror (2019) een reis door de Amerikaanse filmgeschiedenis, op zoek naar de verschillende rollen die zwarte mensen speelden in horrorfilms en de rol die horror speelt in de echte levens van zwart Amerika. Aan de hand van deze docu duiken we dieper in de genuanceerde band tussen het horrorgenre en de black experience in Amerika. Lees meer.

see
roach
53DNPfDoXmZyuADLj9FzQgpRSOE
MV5BYzE1OTM0ZDctNjY5MS00M2YwLWFlZjItMDQ0NTE0ZTBjMjMzXkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_
The People Under The Stairs – 1991
people-under-the-stairs-1991-1366×445