NU TE ZIEN

Regisseur Maggie Gyllenhaal

Cast Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Jessie Buckley, Ed Harris

Lengte 2u01

Jaar 2021

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Hoogleraar Leda is op vakantie aan zee wanneer ze de jongere Nina opmerkt. Ze ontwikkelt een obsessie voor de dame en diens dochter en observeert hun relatie en bezigheden. Op deze manier wordt Leda aan haar trauma rond het eigen moederschap herinnerd. Ze wordt geconfronteerd met de keuzes die ze maakte in het verleden.


Olivia Colman geeft een krachtige wending in ‘The Lost Daughter’, verhalend over een taalprofessor van middelbare leeftijd op een werkvakantie in Griekenland. Op de vlucht voor haar verleden, en mogelijk voor zichzelf, staart ze naar de zee alsof het haar een groot onrecht heeft aangedaan. Alleen eet ze in een bar, iedereen afstotend die te dichtbij komt.

In haar uitstekende regiedebuut tovert Maggie Gyllenhaal Elena Ferrante’s bronroman uit 2008 om tot vochtige, sensuele cinema: een meeslepende miniatuur vol veelzeggende details en kleine drama’s die groot zijn omschreven. Onder meer Ed Harris, Dakota Johnson en Paul Mescal voorzien The Lost Daughter van een indrukwekkend Grieks gevoel. Dit werk is een staaltje van Colmans toneel en tragedie. Je kunt je ogen geen moment van haar afhouden.

Wat ze ook probeert, Leda kan maar niet ontspannen tijdens haar eilandvakantie. Ze is geïrriteerd door de zoemende krekel die ze op haar kussen vindt en door de onhandelbare, licht criminele familie uit Queens die de enorme roze villa net boven de kustlijn huurt. Nina (Johnson), een jonge moeder, raakt haar dochtertje kwijt op het strand. De dochter is op haar beurt haar favoriete pop kwijtgeraakt. Abrupt in actie gebracht, haalt Leda ze allebei op. Ze geeft het kind meteen terug, maar, ingegeven door een onderdrukte moederlijke herinnering, kiest ze ervoor om de pop voor zichzelf te houden.

In een gesprek, als ze voldoende losgemaakt is, zal Leda vrolijk uitleggen dat ze zelf twee meisjes heeft; Marsha en Bianca, nu allebei in de twintig. Maar ook hier vraagt ​​men zich af of de vrouw wel helemaal eerlijk is. Haar sociale wapenrusting komt steeds los. Haar warme professionele front wordt verscheurd door grillige koude kiekjes. Ze is een seconde bezorgd; ronduit hatelijk de volgende. De strandjongen, de conciërge, strijdlustige Nina uit Queens. Niemand kan de maat van haar helemaal begrijpen.

“Het is een werkvakantie”, houdt Leda vol, wanneer iemand suggereert dat ze hier gewoon op het strand te luieren, en haar verklaring is onthullend. Leda was op jonge leeftijd zwannger, toen ze worstelde om een ​​carrière op te bouwen, en niet zeker was van haar huwelijk. In flashbacks zien we haar worstelen om het hoofd boven water te houden, een oog op de kinderen en het andere op de nooddeur. Marsha en Bianca zijn veeleisend, vermoeiend en vatbaar voor idiote driftbuien. Werk is veel beter. Ze geeft er de voorkeur aan boven haar kinderen.

the-lost-daughter-1200-1200-675-675-crop-000000
MV5BODNkNDM2ZjUtYmRhMS00MjFlLThiMWUtNGM5Y2Y3YTA4ZjE2XkEyXkFqcGdeQXVyMDM2NDM2MQ@@._V1_
The Lost Daughter_ALT1-800-800-450-450-crop-fill
MV5BNTJhNzRiOTQtNTUwMS00YWM1LTk1M2YtOTYxNDRmMjhmOWVlXkEyXkFqcGdeQXVyMDM2NDM2MQ@@._V1_
MV5BNmZmMDJjN2UtYjg2OC00MTJlLWJlMWItNDNmNjlkNWE5ODNhXkEyXkFqcGdeQXVyMDM2NDM2MQ@@._V1_
MV5BMjU4ZWRmMjMtMTU4ZS00MjU4LThjNTgtYTA0ZWVhZjlkYzRjXkEyXkFqcGdeQXVyMDM2NDM2MQ@@._V1_