DINSDAG 21 MEI | 14:00

Regisseur Peter Weir

Cast Richard Chamberlain, Olivia Hamnett, David Gulpilil, Fred Parslow

Lengte 106 minuten

Jaar 1977

Taal Engels

Het nieuwe boek van Agnes Schreiner, According To Aboriginal Law …, over het recht van Australië en Australische Aboriginals, zal op dinsdag 21 mei gepresenteerd worden in Kriterion. Voor de presentatie wordt de film The Last Wave van Peter Weir vertoond. 

Schreiner heeft verscheidene boeken en teksten geschreven voor Uitgeverij Duizend & Een – over recht ( Roem van het recht en Jurovisie) maar ook over kunst (De Admiralen en Fuga van Constances). Schreiner gebruikte de film van Peter Weir  als lesmateriaal aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze rechtsgeleerddocent was. ‘De film van Peter Weir heb ik een aantal jaar achtereen getoond aan keuzevakstudenten met de opdracht: ga na welke rechtsantropologische vraagstellingen in de film aan de orde zijn. Het was steeds een goede binnenkomer.’

Twee jaar na zijn doorbraakfilm Picnick at Hanging Rock (1975) – over de geheimzinnige verdwijning van een paar schoolkinderen en hun leraar bij Ayers Rock – kreeg regisseur Peter Weir volop lof voor zijn vertelling over droomtijd, occulte fenomenen en de verwikkelingen rond een mysterieuze moord. In The Last Waveverdedigt advocaat David Burton (Richard Chamberlain) vijf Aboriginals die worden verdacht van de moord op een medestamlid, in een steeg in Sidney. Overtuigend bewijs is er echter niet.

Gaandeweg het onderzoek ziet Burton zich geconfronteerd met onverklaarbare zaken: kikkers wurmen zich in groten getale uit de bodem van z’n tuin, hagelstenen ter grootte van een tennisbal kletteren neer, stromen water gulpen uit de autoradio.