ZONDAG 3 SEPTEMBER | 12:30 | €8,-

Regisseur Brad Bird

Lengte 86 minuten

Jaar 1999

 

1958. Een gigantische metalen reus valt neer op de aarde en maakt de inwoners van een klein dorpje doodsbang. Alleen de negenjarige Hogarth is niet geschrokken en raakt zelfs bevriend met de reus. Helaas wordt hun vriendschap verstoord door een paranoïde CIA-agent die er er alleen op uit is om de reus te vernietigen.

In het heetst van de koude oorlog vindt de jonge Hogarth Hughes diep in een bos van Noordoost-Amerika een enorme robot. In eerste instantie is Hogarth bang van deze ijzeren reus, maar al snel raakt hij ermee gefascineerd en uiteindelijk zelfs bevriend. Net als de alien uit E.T. moet Hogarth de robot geheimhouden, maar tegelijkertijd wil hij hem ook leren over Amerika en haar cultuur. Zelf leren Hogarth en de hippe Dean, die helpt de robot te vertoppen, dat de robot eigenlijk bedoeld is als wapen. Als de overheid erachter komt dat er een enorme robot verstopt zit in een dorpje in Noord-Amerika, breekt de hel los en wordt het leger op het dorpje afgestuurd. In wat volgt laat de ijzeren reus zien dat iedereen in staat is tot heldendaden, ook een robot die gemaakt is voor vernietiging. Want, zoals Hogarth de robot eerder in de film vertelde, you are what you choose to be.

The Iron Giant is een film uit 1999 van regisseur Brad Bird, die later The Incredibles en Ratatouille zou maken. Het is een van de laatste Amerikaanse animatiefilms die nog gemaakt is met traditionele, met de hand getekende beelden in plaats van de 3D-computeranimatie die Toy Story in 1995 populair maakte. Met een sterk moraal, leuke slapstick-comedy en een emotionele climax is The Iron Giant een prachtig afscheid voor deze animatiestijl.

Na afloop van de film zal er voor alle kinderen even de tijd zijn om hun eigen robotvriend te maken. Maar er is een klein probleem: de huisrobot van Kriterion is uit elkaar gevallen en we zijn alle onderdelen kwijt. Helpen jullie om hem terug te vinden en weer in elkaar te zetten? Natuurlijk zullen er ook snoep en limonade zijn voor bij het knutselen.