DONDERDAG 28 DECEMBER | 21:45 (let op, niet 22:00!) | €5,-

Regisseur Sergio Leone

Cast Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Lengte 161 minuten

Jaar 1966

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Klassieke spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal van drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog jacht maken op een kist met een enorme berg gouden munten erin. Hoewel ze elkaar niet kunnen luchten of zien worden ze door een samenloop van omstandigheden gedwongen tot samenwerking.  

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop samen slaan ze vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen ze van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten die in een  Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

De film -ook bekend onder de originele titel Il buono, il cattivo e il bruto – is het derde deel van Sergio Leones ‘dollartrilogie’, waarmee de regisseur halverwege de jaren zestig een aardverschuiving teweegbracht in het nagenoeg doodgebloede westerngenre. Leone introduceerde de ‘spaghettiwestern’, een grimmige, realistische vertelling met soms humoristische ondertoon. Ook de manier van filmen was nieuw: weinig dialoog, weidse panoramashots en extreme close-ups, opgenomen in TechniScope-breedbeeldformaat.

The Good, the Bad and the Ugly ontleent zijn klassieke status onder meer aan Ennio Morricones overweldigende soundtrack en de voor een western ongebruikelijke zwarthumoristische toonzetting. De film is een studie naar hebzucht in mensen; de wereld van de film is een wereld vol chaos waarin iedereen aan zichzelf moet denken om het hoofd boven water te houden.

LET OP: omdat maandag eerste kerstdag is en wij met kerst gesloten zijn draait deze Moderne Klassieker bij hoge uitzondering op een donderdag, en niet om 22:00 uur maar om 21:45 uur!

Whiskyproeverij i.s.m. Mac Mae | 20:00

December staat bij Kriterion in teken van whisky! Deze alcoholische versnapering staat binnen Nederland maar weinig in de schijnwerpers, terwijl de wereld erachter uiterst boeiend is. Daarom organiseert Kriterion in samenwerking met Amsterdamse whiskywinkel Mac Mae vier whiskyavonden met een proeverij en een film.
Voor €17,50 kun je een combi-ticket kopen waarmee je wordt ingeleid in de whiskywereld met vier verschillende whisky’s en wat te knabbelen en daarna achterover kunt leunen bij een echte whisky-klassieker. Als afsluiter nemen grootproducenten Amerika en Schotland het tegen elkaar op. Bij de een trekt een klontje ijs vele grimassen, bij de ander is het de standaard. In The Good, the Bad and the Ugly wordt de bourbon in ieder geval gewoon op de ouderwetse manier gedronken.
 
gbu2
gbu3
gbu4
gbu5