NU TE ZIEN

Regisseur Raúl Arévalo

Cast Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Díaz en Raúl Jiménez

Lengte 92 minuten

Jaar 2017

Taal Spaans

Ondertiteling Nederlands

Tarde para la Ira (2016) begint als Drive, op zijn Spaans. Met, toegegeven, een iets minder appetijtelijke get-away driver. Maar veel meer minpunten zijn er niet voor dit schitterende maar gruwelijke drama over een gepijnigd man die zijn geliefde wreekt.

Tarde para la Ira is het regisseursdebuut van Raúl Arévalo, die als acteur optrad in vele Spaanse films, waaronder La Isla Mínima (2014) en También la Iluvia (2010). Arévalo boekt gelijk succes: Tarde para la Ira werd zowel op het filmfestival van Toronto als die van Venetië vertoond en won vier Goya Awards (de Spaanse Oscarvariant) waaronder die voor beste film en beste nieuwe regisseur.

Tegengesteld aan Goslings personage in Drive is Curro (Luís Callejo) een schreeuwerig, licht ontvlambaar mannetje. Maar uiteraard wel met één voet in de onderwereld. Bij een juweliersoverval wordt Curro als enige gepakt– hoewel hij alleen de ontsnappingsauto reed. Tijdens de achtjarige gevangenisstraf begint Curro’s mooie vrouw Ana (Ruth Diaz) een café met haar broer Juanjo (Raúl Jiménez). Ze ontmoet daar een andere man, José (Antonio de la Torre), die alles lijkt wat Curro niet is: stil, beleefd en bedachtzaam. Maar ook duidelijk emotioneel verwoest. Als Curro vrijkomt blijkt al snel dat de dubbele agenda van José een bloederig exemplaar is.

In wat volgt is er geen slechterik – of zijn er alleen maar slechteriken. Tarde para la Ira gaat voorbij goed en kwaad. Het enige wat nog telt is de bevalligheid van de spelers. En die transformeren! Waar Curro steeds verder krimpt, ontvouwt José zich tot een ware krijger: meedogenloos en bruut. Aanvankelijke compassie voor José vormt zich in de loop van de film om tot medelijden met de machteloze Curro. Tarde para la Ira laat zien dat heftige daadkracht geboren wordt uit hevig lijden. En dat stilte geen rust betekent.

the_fury_of_a_patient_man_20000367_st_10_s-high
the_fury_of_a_patient_man_20000367_st_6_s-high
the_fury_of_a_patient_man_20000367_st_5_s-high
the_fury_of_a_patient_man_20000367_st_4_s-high