NU TE ZIEN

Regisseur Armando Iannucci

Cast Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Rupert Friend

Lengte 106 minuten

Jaar 2017

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Als Josef Stalin sterft, staan een aantal andere hoge piefen snel klaar om de macht te grijpen. Met een paranoïde politieke parade als gevolg.

De beruchte Russische leider Stalin heeft dusdanig veel moord en verderf op zijn kerfstok, dat de keuze voor satire op zijn minst bewonderenswaardig genoemd kan worden. Gelukkig kan je dat wel overlaten aan regisseur Ianucci en zijn cast, met onder andere Steve Buscemi en Michael Palin. Zij, als een groep ministers die op zoek zijn naar macht en naamzuivering, laten je schaamteloos schaterlachen om scherpe dialogen in de meest absurde situaties. Dit, terwijl ieder woord er letterlijk eentje is die gaat om leven of dood. “Ik weet niet meer wie dood of levend is,” zegt een van de personages gekscherend als er weer een opdracht de deur uit wordt gestuurd om iemand te liquideren.

Totdat je beseft dat dit echt de werkelijkheid was in de alles en iedereen wantrouwende Sovjetstaat van Stalin. Totdat je beseft dat de dwaze dictator, met zijn machtsgeilheid, akelige paralellen heeft met nationalistische leiders in het hier en nu. Zoals het een zwarte komedie betaamt, hebben alle grappen een donkere kern van waarheid.

Niet voor niets is de film, gebaseerd op een gelijknamige graphic novel, verboden in Rusland. Daar wordt Stalin nog steeds door velen verheerlijkt vanwege zijn vermogen het grootse Sovjetrijk te vormen en zijn nobele strijd tegen de Duitsers tijdens WOII. De dingen die je ziet mogen dan wel een grote scheut Engelse esprit bevatten, met alle flauwe doch spijkerharde grappen van dien, de gebeurtenissen zijn waar en van alle tijden.

Voorpremière
Op 29 april screenen we The Death of Stalin (21:45) in een double bill samen met Eisenstein’s October (19:00).

Kijkwijzer: Mogelijk schadelijk tot 16 jaar, geweld, grof taalgebruik.

LET OP: Deze film is niet toegankelijk voor bezoekers onder de 16, ook niet onder begeleiding van ouders of verzorgers.

The-Death-of-Stalin_st_1_jpg_sd-high
The-Death-of-Stalin_st_3_jpg_sd-high
The-Death-of-Stalin_st_2_jpg_sd-high
The-Death-of-Stalin_st_4_jpg_sd-high