16 - 22 MAART IN KRITERION

Regisseur Nate Parker

Cast Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller

Lengte 120 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Ondertiteling GEEN

Eén week lang draaien wij The Birth of a Nation. De Afro-Amerikaanse Nat Turner slijt zijn dagen als slaaf in Virginia, 1831. Hij leert lezen zodat hij de Bijbel kan voorlezen aan andere slaven. Hij wordt predikant, maar groeit dan uit tot leider van een enorme opstand met als doel bevrijding van zichzelf en andere slaven.

Nat wordt door zijn eigenaar Samuel Turner hard aan het werk gezet. Slavendrijver Raymond Cobb maakt zijn dagen nog een stuk onverdraaglijker. Samuel Turner accepteert Nat’s aanbod om aan het werk te gaan als predikant, omdat hij denkt dat zo de opstandige slaven onderdrukt kunnen worden. Naarmate Nat echter getuige wordt van steeds meer gruwelijke mishandelingen tegen hem en de andere slaven knapt er iets in hem en roept hij op tot verzet. Nat komt samen met lotgenoten en hulp van predikant Walthall in opstand tegen de heersende blanken.

De film is geïnspireerd door de echte slavenopstand die in 1831 heeft plaatsgevonden in Amerika waarbij Nat Turner met een groep bevrijde slaven en andere vrije Afro-Amerikanen plantage na plantage afging om meer slaven te bevrijden en te werven voor zijn ‘leger’. Deze opstand kostte naar schatting 55 tot 65 witten en meer dan 250 (grotendeels onschuldige) Afro-Amerikanen het leven. The Birth of a Nation is een wraakfilm over een te weinig besproken periode in de Amerikaanse geschiedenis, die maar al te graag vergeten wordt maar nu meer actueel dan ooit is.

Speciaal programa / special program

De eerste twee vertoningen van The Birth of a Nation zullen worden ingeleid door twee verschillende spreeksters. De introductie op de 17e zal in het Engels zijn, die op de 18e in het Nederlands.

The first two showings of The Birth of a Nation will be introduced by two different orators. The introduction on the 17th will be in English, the one on the 18th will be in Dutch. Below are short English biographies of the orators.

17 maart: Dr. Krisztina Lajosi-Moore. Krisztina is docente aan de UvA, gespecialiseerd in het raakvlak tussen nationalismestudies en culturele geschiedenis. In haar lezing ‘Black lives and white property rights’ zal ze laten zien hoe in verschillende films (Uncle Tom’s Cabin, The Birth of a Nation uit 1915, 12 Years a Slave en Django Unchained) het conflict tussen zwarte levens en witte eigendomsrechten en hierdoor slavernij wordt gerepresenteerd.

18 maart: Patricia D. Gomes. Patricia is historica en programmamaker en initiatiefneemster van themamaand De Grote Inhaalslag in De Nieuwe Liefde. Ze is gespecialiseerd in de koloniale geschiedenis met een focus op de Arabische en trans-Atlantische slavernij, de afschaffingsbewegingen in het VK, de VS en Nederland en de geschiedenis van Suriname. In haar lezing zal ze ingaan op de (film)historische en maatschappelijke achtergronden van de film Birth of a nation van Nate Parker. Aan de hand van een vergelijking met de gelijknamige film uit 1915 van W.D. Griffith wil ze laten zien dat de film van Parker meer is dan een historisch verhaal. Het is ook een aanklacht  tegen de gangbare weergave van de Amerikaanse geschiedenis  en een aanklacht tegen de huidige maatschappelijke misstanden die direct met dit verleden te maken hebben. Ze bespreekt ook de relletjes rond de regisseur in relatie tot het grotere, algemene probleem van Afro Amerikaanse mannen in de VS.

21 maart: Dr. Emiel MartensFilmwetenschapper Emiel Martens (UvA/EUR) zal in zijn inleiding op de film laten zien hoe The Birth of a Nation (2016), en vele zwarte films daarvoor, hebben geprobeerd racisme in de Amerikaanse cinema (en samenleving) aan te kaarten en tegen te gaan – en daarmee de Verenigde Staten vanuit een heel ander perspectief belichten dan de meeste Hollywood-epossen.

17 march: Dr. Kriztina Lajosi-Moore. Krisztina teaches at the UvA and focuses on the intersections of nationalism studies and cultural history. In ‘Black lives and white property rights’ she will show how the conflict between black lives and white property rights, and with this, slavery, is represented in various movies (Uncle Tom’s Cabin, The Birth of a Nation from 1915, 12 Years a Slave and Django Unchained).

18 march: Patricia D. Gomes. Patricia is historian and makes programs for various cultural institutions, like De Grote Inhaalslag in De Nieuwe Liefde this month. She’s specialised in colonial history with a focus on Arabic and trans-Atlantic slavery, and abolitionism-movements in the UK, US and the Netherlands en the history of Suriname.

21 march: Dr. Emiel Martens. Teaching film and cultural studies for the University of Amsterdam and Erasmus School of History, Culture and Communication, Emiel Martens will elaborate on the black movie history and its role in depicting and taking exception to racism in Northern American cinema, as well as in society. By doing this, black cinema has a totally different perspective on the United States than the classical Hollywood movies.

Deze film is slechts één week in Kriterion te zien, dus van donderdag 16 tot en met donderdag 22 maart. Let op! De film zal niet ondertiteld zijn.

image-b43ff887-08ad-4676-846e-87a9b248708b
image-6f51b34f-665a-4bf7-b4a6-a039dce338b9
image-c7238ad8-1bf8-43e9-a95b-6ade1cbf0228