ELKE ZATERDAGNACHT IN JULI | 00:15 | €8,-

Regisseur Lau Kar-leung

Cast Gordon Liu, Lieh Lo, Chia Yung Liu

Lengte 115 minuten

Jaar 1978

Taal Mandarijn

Ondertiteling Engels

Liu Yude, een simpele jongen uit een klein dorp in China, zint op wraak nadat zijn ouders zijn vermoord door een krijgsheer van het onderdrukkende Mantsjoe-regime. Hij trekt naar een Shaolin-tempel voor een opleiding in kung fu die hem in staat zal stellen terug te slaan. Daar wordt hij onderworpen aan een serie loodzware beproevingen.

Liu Yude is de zoon van een vishandelaar in een dorpje ergens in China. De bevolking gaat gebukt onder de onderdrukking door de Mantsjoe-bezetters; geweld is aan de orde van de dag en regelmatig worden er mensen openbaar geëxecuteerd. Yude is een simpele scholier, maar voelt zich samen met zijn vrienden erg aangedaan over wat er met zijn landgenoten gebeurd. Via een leraar op school raken ze betrokken bij het verzet. De viszaak van zijn vader is de perfecte dekmantel voor het doorgeven van boodschappen en lange tijd gaat dit ook goed, tot op een dag één van de vrienden opgepakt wordt en blijkt dat de vishandel betrokken is bij het verzet. De familie van Yude wordt vermoordt door aanhangers van de plaatselijke Generaal Tien. Yude weet te ontkomen en zweert wraak te nemen voor de moord op zijn familie. Hij reist af naar de Shaolin-tempel, een tempel met 35 kamers waarin elk een ander aspect van kung fu onderwezen wordt, om zich meester van deze vechtkunst te maken en doopt zichzelf tot San Te. Dit gaat natuurlijk allemaal niet zonder slag of stoot. De trainingen zijn loodzwaar, maar San Te is vastberaden de opleiding af te ronden zodat hij wraak kan nemen op Generaal Tien.

Deze Hong Kongse martial arts film die in 1978 in eigen land een hit was en de laatste jaren weer op allerlei festivals te zien is geweest is een klassieker binnen het genre. De film was enorm invloedrijk op alle kung fu-films die erna gemaakt werden, maar zijn invloed strekte verder dan alleen film: hip hop-groep Wu Tang Clan vernoemde hun debuutalbum ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ naar Lau Kar-leung’s meesterwerk.

3610
369
368
362
363