ELKE ZATERDAGNACHT IN JANUARI | 00:15 | €8,-

Regisseur Daria Argento

Cast Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci

Lengte 98 minuten

Jaar 1977

Taal Italiaans, Engels

Ondertiteling Engels

In Dario Argento’s prachtig gestileerde, barokke horrormeesterwerk Suspiria over een prestigieuze dansacademie in Duitsland ontdekt Amerikaanse balletstudente Suzy nadat haar komst een reeks mysterieuze gebeurtenissen en bloederige moorden in gang zet dat deze academie niet zo lieflijk is als de dansende studentes doen vermoeden. 

Dromerige Suzy reist af naar een ‘tanz‘school in Freiburg, in het Zwarte Woud, om daar de fijne kneepjes van het ballerina-beroep te leren. De school is prachtig en even lijkt alles koek en ei voor Suzy, maar al snel vallen de eerste slachtoffers van de sinistere groepering waar de dansacademie een façade voor blijkt te zijn.

Argento, die ook wel de Italiaanse Hitchcock wordt genoemd, zet met Suspiria een surreëel gotisch fabeltje neer dat adembenemend is om enerzijds het nodige hak- en snij-werk dat in de film voorkomt, anderzijds om de levendige, kleurige en contrastrijke beelden die de film een nachtmerrie-achtige sfeer geven. De soundtrack combineerde Argento zelf in samenwerking met Italiaanse prog-rock band Goblin en de wel heel griezelige theme song is nog steeds één van de bekendste horrortunes aller tijden.

Suspiria is de openingsfilm van Argento’s ‘Three Mothers‘-trilogie, en werd daarin opgevolgd door Inferno (1980) en The Mother of Tears (2007). Suspiria is van deze drie films de bekendste gebleven en geniet tot op de dag van vandaag een cult-status. Ook filmcritici en anders experts blijven de film bejubelen, vooral om de aandacht voor details en kleurgebruik die in elk frame is gestopt.

sus1
sus6
sus4
sus5
sus