WOENSDAG 21 JULI OM 19:30

Regisseur Annabel Jankel, Rocky Morton

Cast Bob Hoskins, John Leguizamo, Dennis Hopper

Lengte 1u44m

Jaar 1993

Taal Engels

Ondertiteling -

Super Mario Bros. is de eerste film van onze derde zomeravond, in het thema van: videogames. Voor het volledig overzicht van ons zomerprogramma, zie kriterion.nl/zomer2021


De ontdekking van een parallel universum zet Mario en Luigi, twee gekke loodgieters, op een gewaagde zoektocht om een prinses in Dinohattan te redden. De loodgieters nemen het op tegen een duivelse hagediskoning en moeten het opnemen tegen gigantische reptielachtige goomba’s, buitenbeentjes te slim af zijn en een sinister plan om de wereld over te nemen dwarsbomen! 

Met gratis creatieve licentie van Nintendo, zagen de scenarioschrijvers Super Mario Bros. als een subversieve komedie met een “rare en donkere” toon, met invloeden van Ghostbusters (1984) en The Wizard of Oz (1939). De setting is voornamelijk geïnspireerd op het spel Super Mario World (1990), met andere elementen uit sprookjes en de hedendaagse Amerikaanse cultuur. De productie innoveerde en introduceerde veel filmtechnieken die nu als cruciaal worden beschouwd in de overgang van praktische naar digitale visuele effecten. 

De film was een ​​kritische en financiële mislukking, met een brutowinst van $ 38,9 miljoen wereldwijd, tegen een budget van $ 42-48 miljoen. Recensenten prezen de innovatieve speciale effecten, creatieve artistieke leiding en de uitvoeringen van de acteurs, maar bekritiseerden het verwarrende verhaal, het gebrek aan gelijkenis met de games en de inconsistente toon. Mario-maker Shigeru Miyamoto vond dat de film te veel moeite deed om de games te repliceren in plaats van een goede film te zijn.

Ondanks een slechte ontvangst kreeg de film in latere jaren een cultstatus en werd het recentelijk beschouwd als een cultklassieker.

Fans-Release-More-Adult-Cut-of-Super-Mario-Bros-Movie
576e7c46-dc05-4cd9-a44a-860968db4c51
super_mario_bros
mario-bros-movie-1
super-mario-bros-movie-fans-restore-20-minutes-of-deleted-scenes-1622623742539
super-mario-bros-film