MAANDAG 1 AUGUSTUS | 22:00 | €5,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC-LEDEN

Regisseur Henry Chalfant & Tony Silver

Cast Kase 2, Seen, Skeme, Zephyr ea.

Lengte 69 minuten

Jaar 1983

Taal Engels

Ondertiteling Geen

we are public

In een scene die door de MC’s en DJ’s wordt overheerst – en tot mainstream is verheven – zou je bijna vergeten dat een eeuwenoude kunst ook een belangrijk onderdeel heeft gespeeld in de ontplooiing van hiphop: graffiti. En laat nou juist deze facet een registratie van de hip hop in de puurste zin van het woord voort hebben gebracht. Hip Hop voor het commerciële tijdperk, toen er hooguit een handvol singletjes waren geperst, met de artiesten nog weggestopt in de donkerste krochten van het stedelijke canvas. Dat is het palet waarmee Style Wars (1983) te werk gaat.

De early days of hip hop kenmerkte zich door verregaande vereniging van de elementen emceeing, DJingB-Boying en dus graffiti. Waar het nu lijkt alsof de term hip hop slechts het muzikale aspect omvat, werden de vier expressieve fundamenten in deze generatie nog door alle leden van een crew gerepresenteerd. Voor de kenners zijn de beelden van jonge artiesten tijdens hun vroegste werk prachtig. Zo komen de eenarmige Kase 2, Skeme (en zijn moeder!), de invloedrijke Dondi en vele anderen aan bod. Maar ook naysayers, in de vorm van politieofficieren, art critici en zelfs de burgermeester, komen aan bod. Een bevreemdend situatie, die stugheid tegenover de groeiende hip hop cultuur.

Wat overblijft is een graffiti-bijbel voor de liefhebber, maar bovenal een must-see voor elke zelfrespecterend hip hop liefhebber. Alleen die soundtrack al… Trouble Funk, The Fearless Four, The Treacherous Three en The Sugarhill Gang zijn slechts een kleine greep uit de nummers die voorbij komen in Style Wars. Samen met de vele shots van b-boys op hun cardboard in een flitsende montage is de film doordrenkt met waar het deze maand allemaal om draait. En daarom starten we de klassiekermaand met dit pareltje.

Style Wars Dondi
Style Wars Groupa
Style Wars KASE
Style Wars Popo