zondag 28 augustus | 21:30 | €8,- en gratis voor Cinevillepashouders

Regisseur Bobbito Garcia

Cast Jay Z, Nas, Busta Rhymes en vele anderen

Lengte 98 minuten

Jaar 2015

Taal Engels

“Radio That Changed Lives”, aldus de ondertitel van deze documentaire geregisseerd door Robert ‘Bobbito’ Garcia. Zoals deze uitspraak al doet vermoeden wordt in deze documentaire onder andere een onderzoek uitgevoerd naar de sociale impact van de radioshow, gemaakt door Stretch Armstrong en Robert Garcia. Dit is wat Sef, die een gesproken inleiding zal verzorgen, erover schrijft:

Ik ben zo oud dat ik nog goed weet hoe de wereld was toen internet een ding was dat alleen in science fiction films bestond. Als je iets wilde weten over je favoriete artiest moest je het in een tijdschrift lezen of van iemand horen die waarschijnlijk uit z’n nek lulde. Je kon niks downloaden en ik had als laatste persoon in de wereld een cd speler dus ik was totaal afhankelijk van cassettebandjes die vrienden (eigenlijk alleen The Flexican) voor me opnamen. Radio was toen de meest directe manier om nieuwe shit te horen en om te weten wie beef had met wie. Villa 65 was naar mijn weten de enige hiphop show van Nederland en de gateway naar underground rap uit Amerika. Toen er dan eindelijk een paar jaar later internet in huis was (en met in huis bedoel ik bij The Flexican thuis) konden we eindelijk allemaal shit ontdekken. We hoorden voor het eerst Supernatural en Eminem freestylen bij gedownloade uitzendingen van Sway & King Tech uit Los Angeles. We hoorden de legendarische interviews op Hot97 (dé hiphopzender uit NY).

Maar de show die bij ons het meeste losmaakte was die van Bobbito Garcia en Stretch Armstrong. Wij waren op de een of andere manier strikte eastcoast underground aanhangers die commerciële muziek ‘wack’ vonden. Hoe stoffiger, hoe beter. WE HOORDEN BIG L SAMEN MET JAY-Z FREESTYLEN. Mind blown. Stretch en Bob hadden allerlei incrowd grapjes die ik niet begreep maar wel master vond, want ik had het gevoel dat ik erbij was in de studio. Inmiddels had KinkFM ook een radioshow, HipHop 120, vanuit Fat Beats (aka De Tempel) op het Singel in Amsterdam waar we religieus naar luisterden. Flex en ik wonnen elke week, regelmatig onder aliasen omdat het een beetje te veel werd, de prijsvraag. We waren niet meer alleen, er was een hele wereld out there met mensen die het liefst het zelfde deden als wij: de hele dag praten over rap. Toen wij Stretch en Bobbito ontdekten was het feest alleen wel zo goed als afgelopen, ze gingen uit elkaar doordat hun smaken te ver uiteen begonnen te lopen. Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives is een docu over deze legendarische radioshow waar we nooit écht bij konden zijn. Ik heb hem bewust bewaard voor een perfect moment om te kijken dus toen Kriterion mij vroeg of ik een film uit wilde kiezen was de keuze meteen gemaakt. Ik kan niet wachten om het op groot scherm te zien en te genieten. Want de hele dag praten over rap is nog steeds met afstand mijn favoriete bezigheid. Ik ga nu Flex bellen.

Met speciale inleiding van SEF & VIC CREZEE

JAY_Z_BOBBITO_STRETCH_BY_MATT_MCGINLEY
STRETCH BOBBITO PHOTO GIO REDA DSC_5153118
NAS W HEADPHONES 5 6 15 GIO REDA PHOTO DSC_503454
STRETCH AND BOBBITO POSTER ONLINE USE w LAURELS