WOENSDAG 10 JULI | 21:45 | €8,- EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur Rob Reiner

Cast Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman

Lengte 89 minuten

Jaar 1986

Taal Engels

Coming of age-film, naar de novelle van Stephen King, over vier vrienden die op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste leeftijdgenoot dat zich ergens bij een verlaten spoorweg zou bevinden. Deze zoektocht wordt echter een wedstrijd wanneer een bende oudere jongens, die ook op zoek is naar het lichaam, hen op de hielen zit. 

Aaahhh Rob Reiner, het gezegde “the highest of high and the lowest of lows” is zo ongeveer op maat gemaakt om zijn carrière te omschrijven. Van klassiekers zoals This is Spinal Tap en When Harry Met Sally tot (gelukkig) vergeten films zoals The Story of Us en The Bucket List, het zien van zijn naam op een poster is tegenwoordig niet meer een reden om de bioscoop in te duiken. Gelukkig is Stand By Me (1986), zijn derde film voor de bioscoop, een van de golden oldies en een klassieker der Amerikaanse cinema.

De film gaat over vier jongens, Gordie, Chris, Vern en Teddy, die net de middelbare schoolleeftijd bereikt hebben en op zoek gaan naar het dode lichaam van ene Christopher Chambers zodat ze als helden gezien zullen worden. Het verhaal, gebaseerd op een novelle van Stephen King (en een van de zeldzame filmadaptaties van zijn werk waarvan King onder de indruk was), is een letterlijk en figuurlijk een ontdekkingsreis door de belevingswereld van een tiener. De film wordt dan ook veelal omschreven als tijdloos en nostalgisch, zelfs door mensen die 1959, het jaar waarin het grootste deel van de film zich afspeelt, nooit hebben meegemaakt. Mijn beste gok is dat het de kijker doet terugdenken aan hoe we op die leeftijd nog drang hadden naar avontuur en nog niet zoveel inhibities hadden dat we niet meer groot durfden te dromen.

Deze film maakt deel uit van de Reel Teen Feels-zomeravond, samen met de film The Murder Case of Hana & Alice (2015) van Shunji Iwaier. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2019.