MAANDAG 13 JULI | 22:00

    VRIJDAG 17 JULI | 14:30

Regisseur Paul Verhoeven

Cast Hans van Tongeren, Renée Soutendijk, Toon Agterberg

Lengte 2 uur

Jaar 1980

Taal Nederlands

Ondertiteling geen

‘Wie de grootste heeft krijgt die meid. Lijkt me een eerlijke zaak! Ook voor die meid.’ Drie vrienden jagen een carrière als motorcrosser na om hun bekrompen milieu te ontvluchten. Hun leven daar bestaat slechts uit alcohol, drugs en uitjes naar de disco. Wanneer de verleidelijke Fientje in hun stad neerstrijkt, zal het leven van de drie vrienden drastisch veranderen.

Spetters is van de drie amateur-motorcrossers en in meerdere opzichten een sleutelfilm in de naoorlogse Nederlandse cinema. De film vormde de antithese van de onbezorgde jaren zeventig en kondigde een nieuwe, meer cynische tijd aan. Dat ging gepaard met heftige tegenreacties: Verhoevens en Soetemans rauwe portret van plattelandsjongeren die zich onledig houden met motorcrossen, seks en het molesteren van homoseksuelen werd in de filmpers afgeschilderd als een amoreel werkstuk (de Telegraaf noemde de film ‘fascistoïde’), actiegroepen van vrouwen en homoseksuelen riepen op tot een boycot van de film en de makers werden publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Jongeren, waar de film op was gericht, trokken er zich weinig van aan en bezochten massaal de film (meer dan 1,1 miljoen bezoekers). Ook internationaal kreeg de film veel aandacht en bracht Verhoeven naar Hollywood. De film kreeg verwoestende kritieken, maar werd zeer populair en bleek achteraf wel wat te zeggen over de maatschappij in de jaren tachtig. Het verhaal gaat dat Steven Spielberg vanwege de seks-scènes halverwege de zaal uitliep…

Spetters is onderdeel van Tour d’Europe | Moderne Klassiekers zomer.

Oke, de grenzen zijn 15 juni misschien weer open gegaan, maar de reisadviezen zijn nog altijd knalgeel, koningsdagoranje en bloedrood. Thuisblijven lijkt voorlopig het devies van deze zomer te worden. Toegegeven: de mozzarella is hier lang niet zo lekker als in Italië en de Albert Heijn XL haalt het niet bij de supermarché, maar ook in Amsterdam kan de zomer zinderend zijn. De A’DAM-toren is als je er zo over nadenkt gewoon een variant op de Eiffeltoren, de bouwput aan de Plantage Middenlaan kan met toegeknepen ogen best door voor ruïne, en als je er zelf een pak Dode Zee-zout in leeggooit kun je ook in het IJ misschien wel even drijven. Lees meer over het programma hier .

spetter4
spetter
spetter
spetter3