Zomeravond: Sisters with Transistors | 3 augustus 19:15

Regisseur Lisa Rovner

Cast Wendy Carlos, Laurie Anderson, Bebe Barron

Lengte 1u26

Jaar 2020

Taal Engels

Sisters with Transistors is het opmerkelijk onvertelde verhaal van de vrouwelijke pioniers van de elektronische muziek, componisten die machines en hun bevrijdende technologieën omarmden om de manier waarop we vandaag de dag muziek produceren en beluisteren volledig te veranderen.

De film brengt een nieuwe geschiedenis van de elektronische muziek in kaart via de visionaire vrouwen wier radicale experimenten met machines de grenzen van de muziek opnieuw bepaalden, waaronder Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue, Suzanne Ciani, en Laurie Spiegel.

De geschiedenis van de vrouw is een geschiedenis van stilte. Muziek is geen uitzondering.

Zoals een van de onderwerpen van de film, Laurie Spiegel, uitlegt: “Wij vrouwen werden vooral aangetrokken tot elektronische muziek toen de mogelijkheid van een vrouw om te componeren op zichzelf al controversieel was. Elektronica stelde ons in staat muziek te maken die door anderen gehoord kon worden zonder serieus genomen te hoeven worden door het door mannen gedomineerde Establishment.
Met de bredere sociale, politieke en culturele context van de 20e eeuw als onze achtergrond, onthult deze volledig archiefdocumentaire een unieke emancipatiestrijd, waarbij de centrale rol van vrouwen in de geschiedenis van de muziek en de samenleving in het algemeen wordt hersteld.

Met Laurie Anderson als verteller, beginnen we aan een fascinerende reis door de evolutie van de elektronische muziek. We leren hoe nieuwe apparaten muziek openden voor het hele geluidsveld, hoe elektronische muziek niet alleen de productiewijzen veranderde, maar in haar verstrekkende effecten ook de voorwaarden van het muzikale denken veranderde.

Sisters with Transistors is meer dan alleen de geschiedenis van een muziekgenre: het is het verhaal van hoe we horen en de cruciale maar weinig bekende rol die vrouwelijke pioniers in dat verhaal spelen.


Sisters with Transistors is onderdeel van de Zomeravond ‘Sisters with Transistors’. Tijdens de zomer organiseert Kriterion iedere woensdag een thema-avond met twee aaneensluitende films. De andere film binnen dit thema is Born in Flames.

Zomeravond: Sisters with Transisters

Alle Zomeravonden in Kriterion

SWT_DaphneOram_courtesyofDaphneOramTrust
ef
poster
df
CLARA-ROCKMORE-sisters-with-transistors