WOENSDAG 17 JULI | 21:45 | €8,- EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur Stephen Chow

Cast Stephen Chow, Wei Zhao, Yat-Fei Wong

Lengte 87 minuten

Jaar 2001

Taal English

Ondertiteling Nederlands

VOETBAL IS RELIGIE

Grenzeloze loyaliteit, luidkeelse leuzen, bijgelovige rituelen, corrupte geldzaken en homofobie: voetbal is net religie. In Shaolin Soccer vindt een club buitenbeentjes letterlijk het geloof in eigen kunnen door de doctrine van de eeuwenoude Shaolin Tempel streng te volgen. De kracht van geloven en de kunst van het voetbal waren zelden zo verstrengeld.

Een Shaolin monnik probeert de spirituele krachten en alledaagse handigheden van zijn oude Kung Fu-leer opnieuw aan te wakkeren. Na talloze verwoede doch vruchteloze pogingen ontmoet hij een geblesseerde oud-sterspeler, Golden Foot Fung. Samen vatten ze het plan een voetbalteam op te richten en de teloorgang van Shaolin Kung Fu op tijd af te kunnen wenden. Regisseur en hoofdrolspeler, Stephen Chow, plaatst zijn eerbied voor oud-Chinese vaardigheden in een modern China, dat steeds verder afdwaalt van deze waarden, nut en vooral de schoonheid. Is dit verre kritiek op kapitalisme en secularisering, of juist Chow’s kapitalistische twist aan het martial arts genre zelf? Zeker is dat de liefde voor de “high skill”, de letterlijke betekenis van Kung Fu, op haar meest extreem extravagante manier wordt getoond. Stephen Chow en de rest van de cast halen het maximale uit hun lichamen en dopen deze vervolgens ook nog eens onder in CGI uit de vroege 2000, die op het moment van uitkomen al gedateerd leek. Dit doet echter niet af aan de pret, hetgeen de grootste pijler is van de film; dolle pret. Sprongen van enkele meters, effectballen krommer dan die van Van Hanegem en loeiharde schoten. Zo hard, dat ze vlamvatten – Dragon Ball’s Kamehameha is er niets bij. Vind je voetbal onzin? Kom dan uit liefde voor de hogere vechtkunst en ontdek dat Stephen Chow het waarschijnlijk met je eens is.

Deze film maakt deel uit van de Voetbal is...-zomeravond, samen met de film Escape to Victory (1981) van John Huston. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2019.