MAANDAG 11 JULI | 22:00 | €5,-

Regisseur Roman Polanski

Cast Mia Farrow, John Cassavetes & Ruth Gordon

Lengte 136 minuten

Jaar 1968

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Rosemary en Guy zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont. Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt, blijkt dat de buren speciale plannen hebben met haar kind.

Suggestieve griezelpartijen, die menig hoofdpersonage laten schommelen tussen waan en werkelijkheid, blijken vaak de engste films op te leveren. Zo ook in Rosemary’s Baby (1968). Regisseur Roman Polanski heeft er bewust voor gekozen de paranoia van de, door Mia Farrow gespeelde, protagoniste zonder enige effectieve representatie van het kwaad of een bombardement aan schrikmomenten uit te beelden. The Dakota, in hart van Manhattan, is de prachtige, maar bezwerende setting. Polanski maakt hier blij gebruik van om de angstaanjagende sfeer kracht bij te zetten. Het resultaat bleek één van meest vermaarde films uit zijn oeuvre en een horror klassieker!

Voor de complottheoretici en bijgelovigen onder jullie: rondom de film hangen lugubere gebeurtenissen. Een jaar later zou Polanski’s zwangere vrouw, actrice Sharon Tate, op rituele wijze worden vermoord door Charles Manson en de zijnen. Bovendien bracht John Lennon zijn laatste jaren door in The Dakota, voordat hij voor de ingang neergeschoten zou worden. Heeft Roman Polanski werkelijk kwade geesten opgewekt met Rosemary’s Baby?

rosemarysbaby2
rosemb3
rosemb4
rosemb5
rosemarysbaby1