WOENSDAG 14 FEBRUARI | 19.30 | €8,-

Regisseur Laura Poitras

Lengte 92 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Onthullend portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Oscarwinnende regisseur Laura Poitras (Citizenfour) volgt Assange gedurende zes jaar. Wat aanvankelijk een positief document van een visionaire, historische figuur had moeten zijn, verandert in een karakterstudie van een narcistische man die graag gevoelige zaken van anderen blootlegt, maar fel uithaalt wanneer hij zelf onder de loep genomen wordt.

Zes jaar lang kreeg Poitras vrije toegang tot Wikileaks-oprichter Jullian Assange en zijn team. Gedurende deze tijd filmde ze van dichtbij de opkomst van de man en zijn online platform, van het lekken van geheime overheidsdocumenten tot de vlucht van Assange naar het gebouw van Ambassade van Ecuador in Londen. In eerste instantie is Poitras een bewonderaar, maar langzaamaan verzuurt de relatie met haar subject. Assange wordt aangeklaagd voor aanranding en spreekt zich in de film nogal neerbuigend uit over de vrouwen die hem beschuldigen.

Wanneer de filmmaker samen met klokkenluider Edward Snowden de gangen van de NSA onthult via de reguliere media, is Assange furieus. Hij distantieert zich van de film en de regisseur is niet langer welkom. Poitras besluit na een eerste release in Cannes in 2016 de film opnieuw te monteren en komt jaar later met deze geheel nieuwe, veel kritischer film.

Revealing portrait of Wikileaks founder Julian Assange. Oscar winning director Laura Poitras films Assange over the course of six years. What started out as a document of a visionary, historical figure, turns out to be a character study of a narcissistic man who likes to reveal the secrets of others but fiercely lashes out when he himself is examined.