MAANDAG 21 MAART | 22:00 | €5,-

Regisseur Jules Dassin

Cast Jean Servais, Carl Möhner & Robert Manuel

Lengte 120 minuten

Jaar 1955

Taal Frans

Ondertiteling Engels

Rififi (1955) brengt je voor de tweede keer deze klassiekermaand naar de Parijse setting, en wederom is een juwelierszaak de pineut.

Vrijgekomen van het gevang en onteerd door het vreemdgaan van zijn geliefde valt hoofdpersonage Tony, gespeeld door de Belg Jean Servais, op oude makkers. De film, inmiddels alweer meer dan een halve eeuw oud, wordt beschouwd als de blauwdruk voor de moderne Heist-film. Tarantino, met Reservoir Dogs (1992) en Kubrick, met The Killing (1956), zijn enkele voorbeelden van regisseurs die hun inspiraties haalden uit deze prent van Jules Dassin. Een complexe planning en inbraak staan centraal. Het kraken van de kluis krijgt zelfs ruim een half uur screen time van Dassin en is memorabel door het gebrek aan dialoog en muziek.

Dassin, gecensureerd door The Hollywood Blacklist, kwam als artistieke balling naar Frankrijk. Dit was zijn eerste project, met een aantoonbare film noir insteek uit zijn Hollywood tijd. Hij bracht iets nieuws naar de Parijse filmcultuur: het schieten op locatie – onder andere Melville, eerder deze klassiekermaand te zien met Le Cercle Rouge (1970), nam dit welwillend over. Dit realism, samen met de visuele precisie gedurende de heist, deed de Parijse politie zelfs bewegen tot een tijdelijke ban. De film zou volgens hen namelijk kunnen dienen als instructiegids voor aspirant boeven… Eenmalig is deze criminele masterclass eindelijk weer te bekijken op het grote, witte doek.

rififi_592x299
main-qimg-be175e2a5edc46a0ff91f787051a729a
rififi_